Θεωρίς, η Λήμνια μάγισσα


Η Λήμνος από την αρχαιότητα συνδέεται με την μαγεία. Η δολοφονία  των ανδρών της Λήμνου από την Υψιπύλη και τις  γυναίκες του νησιού αφήνει υποψίες ότι οι γυναίκες, που από την φύση τους στερούνται σωματικής δύναμης,  κατάφεραν να σκοτώσουν μαζικά τους άνδρες του νησιού με τη μαγεία.
Η Υψιπύλη και οι γυναίκες λοιπόν είτε  νάρκωσαν  τους άνδρες ποτίζοντας τους με κρασί στο οποίο είχαν βάλει βότανα για να τους αποκοιμίσουν ή απλώς τους δηλητηρίασαν οδηγώντας τους αναίμακτα στο θάνατο. Η παράδοση αναφέρει ότι η Υψιπύλη είχε διδαχτεί τα μυστικά της μαγείας από την Μήδεια.
Οι κάτοικοι της Λήμνου  από την αρχαιότητα  είχαν μια τάση προς την μαγεία και τον αποκρυφισμό. Εξάλλου  δεν είναι τυχαίο ότι στη Λήμνο βρήκαν  κατοικία και καταφύγιο  κάποτε οι Κάβειροι.Οι Κάβειροι άμεσα συνδέονται με τα μυστήρια. Τα μυστήρια  προστατεύονταν με νόμους προβλέποντας, πως αν κάποιος πρόδιδε κάτι για αυτά, θα καταδικαζόταν σε θάνατο.
Η Θεωρίς σύμφωνα με το Δημοσθένη ήταν μια μάγισσα από την Λήμνο, η οποία μηνύθηκε από την υπηρέτρια της, οδηγήθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί και καταδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο σε θάνατο μαζί με όλη την οικογένεια της. Η κατηγορία σύμφωνα πάντα με το Δημοσθένη ήταν, ότι χρησιμοποιούσε παράνομα επωδές  και φάρμακα και έτσι κατάφερνε, να τρελάνει τους άνδρες και να τους κάνει υποχείρια της.
Η δίκη της πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα λίγο  πριν από το 338 π.Χ. και επειδή η Θεωρίς ήταν έγκυος, περίμεναν ώσπου να γεννήσει κι ύστερα, τη θανάτωσαν μαζί με όλη την οικογένεια της φοβούμενοι μήπως οι συγγενείς της πάρουν εκδίκηση για το χαμό της.
Το πιθανότερο η Θεωρίς η Λήμνια να ήταν μια ιέρεια, η οποία αποκάλυψε τα μυστικά των Μυστηρίων της Λήμνου κι έτσι καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της μαγείας. 
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη