Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Θεωρίς, η Λημνιά μάγισσαΗ Λήμνος από την αρχαιότητα συνδέεται με την μαγεία .Η δολοφονία  των ανδρών της Λήμνου από την Υψιπύλη και τις  γυναίκες του νησιού δημιουργεί πολλές υποψίες.
 Πως ήταν δυνατόν οι γυναίκες που από την φύση τους στερούνται σωματικής δύναμης να καταφέρουν να σκοτώσουν όλους τους άνδρες του νησιού. Το  πιθανότερο είναι η Υψιπύλη και οι γυναίκες να  νάρκωσαν  τους άνδρες ποτίζοντας τους με κρασί στο οποίο να είχαν βάλει βότανα για να τους αποκοιμίσουν  και έτσι ήταν πιο εύκολο να τους σκοτώσουν ή απλώς να τους δηλητηρίασαν οδηγώντας τους αναίμακτα στο θάνατο.
 Η παράδοση αναφέρει ότι η Υψιπύλη είχε διδαχτεί από την Μήδεια τα μυστικά της μαγείας.
Γενικότερα οι κάτοικοι της Λήμνου φέρονται να έχουν στην αρχαιότητα  μια τάση προς την μαγεία και τον αποκρυφισμό.
 Στη Λήμνο εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι βρήκαν  κατοικία και καταφύγιο  οι Κάβειροι.
Οι Κάβειροι συνδέονται με τα μυστήρια. Τα μυστήρια όμως προστατεύονταν με νόμους προβλέποντας, πως αν κανείς πρόδιδε κάτι γι αυτά, θα καταδικαζόταν σε θάνατο. Ο Δημοσθένης αναφέρει ότι η Θεωρίς ήταν μια μάγισσα από την Λήμνο[1], η οποία μηνύθηκε από την υπηρέτρια της, οδηγήθηκε στην Αθήνα και καταδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο σε θάνατο μαζί με όλη την οικογένεια της .
Η κατηγορία ήταν, ότι χρησιμοποιούσε παράνομα επωδές  και φάρμακα και έτσι κατάφερνε, να τρελάνει τους άνδρες και να τους κάνει υποχείρια της.
Η δίκη της έγινε στην Αθήνα λίγο  πριν από το 338 π.Χ. και επειδή η Θεωρίδα ήταν έγκυος, περίμεναν να γεννήσει κι ύστερα, τη θανάτωσαν μαζί με όλη την οικογένεια της.
Πιθανότατα η Θεωρίδα να ήταν μια λημνιά ιέρεια, η οποία για κάποιους λόγους αποκάλυψε μυστικά από τα μυστήρια που γίνονταν στη Λήμνο, συνελήφθηκε, οδηγήθηκε στην Αθήνα και καταδικάστηκε σε θάνατο.
 Εξάλλου και στην Αθήνα   ο Αλκιβιάδης κατηγορήθηκε, πως πρόδωσε και γελοιοποίησε τα μυστήρια και όλη του η περιουσία κατασχέθηκε. Απειλήθηκε μάλιστα με θάνατο και αναγκάστηκε έτσι, να φύγει από τη Αθήνα. Πολλοί ήταν εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους.
Φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε τη θανατική ποινή του Σωκράτη με την ετυμηγορία ότι εισάγει «κενά δαιμόνια». Ακόμα και ο μεγάλος Αισχύλος κινδύνεψε με θάνατο επειδή θεωρήθηκε ότι με μια θεατρική του παράσταση προσέβαλε τα θεία.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


[1] Η Λήμνος συνδέεται με την δολοφονία των ανδρών του νησιού από τις γυναίκες στα χρόνια της βασιλείας του Θόαντα. Πίσω από την ομαδική δολοφονία των ανδρών  υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες για να καταφέρουν να σκοτώσουν ομαδικά τόσους άνδρες που υπερτερούσαν στην σωματική δύναμη χρησιμοποίησαν μαγικά φίλτρα ή δηλητήρια για να τους εξοντώσουν. Το πιο πιθανόν είναι να έβαλαν κάποιο δηλητήριο μέσα στο κρασί και με τον τρόπο αυτό να τους σκότωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου