Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Ρουσσοπούλι

Το  Ρουσσοπούλι βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Λήμνου. 
To χωριό είναι χτισμένο σε μια πλευρά του λόφου του «Κορακά».
Σε χρυσόβουλο του 1321 σημειώνεται το χωριό ως «τα καλύβια του Ρωσοπούλου», ένα από τα 25 χωριά που αποτελούσαν πατριαρχική εξαρχία.
Στη περίοδο της τουρκοκρατίας συναντάμε το χωριό ως «Ορσοπούλ». 
Αρχικά το χωριό ήταν παραθαλάσσιο αλλά λόγω της πειρατείας αναγκάστηκε να μετακινηθεί και να κρυφτεί πίσω από το λόφο «Κορακά».
Οι περιηγητές το αποκαλούν Port de Mars(Thevet 1549),Porto Marte(Dapper 1688) δηλαδή «Λιμάνι του Άρεως», όπως  σημειώνει ο Τ.Καψιδέλλης.
Αρχικά το χωριό ήταν παραθαλάσσιο και εκεί στα κλασσικά χρόνια πρέπει να υπήρχε ναός του Άρεως που η προφορική παράδοση διατήρησε.
Οι Λήμνιοι φοβούμενοι μη προσβάλλουν τον θεό Άρη όπως είχαν κάνει με την Αφροδίτη είχαν χτίσει ναό στον Άρη και τον τιμούσαν. 
Δηλωτικό του ναού του θεού Άρη είναι μια σειρά από κίονες που κοσμούν τα ξωκλήσια του Ρουσοπουλίου και διάφορα αρχαία αγγεία της κλασικής περιόδου που βρίσκονται πολύ συχνά στην περιοχή.
Το Ρουσσοπούλι έχει πολλά και όμορφα ξωκλήσια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται παραθαλάσσια.
Σημαντικό και πολύ λαοφιλές ήταν το ξωκλήσι του Αγίου Κλάψου.
Ο Άγιος Κλήμης ονομαζόταν από τους ντόποιους Κλάψος γιατί σταματούσε τη παιδική γκρίνια και τα παιδικά κλάματα.
Οι μητέρες πήγαιναν και άφηναν στο ξωκλήσι ένα παιδικό ρουχαλάκι και το παιδί τους σταματούσε τη γκρίνια και τα κλάματα.
Οι ντόπιοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. 
Τα καλοκαίρια επιστρέφουν στο χωριό οι ξενιτεμένοι Ρουσσουπλιάνοι και όλοι μαζί συναντιόνται και διασκεδάζουν στη κεντρική πλατεία του χωριού.
Ευαγγελία Χ.ΛιάπηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου