Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Ο ήρωας Ιωάννης Αρβανιτάκης


Ο ήρωας  Ιωάννης Αρβανιτάκης κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα, το έτος  1931.Το 1942 παρά την κατάληψη της Λήμνου από τους Γερμανούς παρέμεινε Λιμενάρχης της Λήμνου.
Οι Γερμανικές Αρχές όμως από τους πληροφοριοδότες τους ενημερώθηκαν ότι ο ίδιος  είχε στην κατοχή του και λειτουργούσε στο νησί πομπό ασυρμάτου.
Στις 23 Ιουλίου του 1942  συνέλαβαν τον  Ιωάννη Αρβανιτάκη και τον φυλάκισαν στο Μούδρο. 
Τον υπέβαλαν σε συνεχή βασανιστήρια για να τον αναγκάσουν να ομολογήσει και να τους δώσει τα ονόματα των συνεργατών του.
Δυστυχώς τρεις ημέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου 1942,  ο ήρωας Ιωάννης Αρβανιτάκης βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο κελί του.Ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του Μούδρου, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα ο μαρμάρινος τάφος του με την πελεκητή άγκυρα. 
Η μαρμάρινη επιγραφή αναφέρει:
"Πλωτάρχης Λιμενικός

Ιωάννης Αρβανιτάκης 
Λιμενάρχης Λήμνου
εξετελέσθη υπό των 
Γερμανών την 20-7-1942"

Στο γραφικό λιμανάκι του Μούδρου το Σάββατο 30 Ιουλίου 2011 και ώρα 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του ήρωα Ιωάννη Αρβανιτάκη, του πλωτάρχη, Λιμενάρχη Λήμνου, ο οποίος το 1942 βασανίστηκε και στη συνέχεια απαγχονίστηκε από τα στρατεύματα κατοχής. 
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ Ιερόθεος ενώ στη τελετή παραβρεθεί ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ Σπυρίδων Νικητάκης. .Άγημα στρατού απέδωσε τιμές στον ήρωα Iωάννη Αρβανιτάκη. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Κουντουριώτη που υπάρχει στο λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου