Άγιος Δημήτριος Λήμνου


Ο «Άγιος Δημήτριος» είναι ένα χωρίο της Λήμνου, το οποίο απέχει γύρω στα 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα.
Το χωριό είναι χτισμένο παράπλευρα του κεντρικού οδικού άξονα, που χωρίζει το χωριό σε δυο μεγάλες γειτονιές.
Ο «Άγιος Δημήτριος» μέχρι το 1922 ονομαζόταν «Λέρα[1]» και ήταν το μεγαλύτερο τουρκοχώρι της Λήμνου. Ο πληθυσμός του χωριού ήταν αμιγές οθωμανικός.
Στα 1922 ήρθαν στο χωριό πρόσφυγες από το Ρεϊς Ντερέ(ή Δερέ) της Μικράς Ασίας.
Οι πρόσφυγες μετονόμασαν το χωρίο σε Άγιο Δημήτριο επειδή ο Άγιος Δημήτριος ήταν ο πολιούχος Άγιος του χωριού τους στη Μικρά Ασία[2].
Τα πρώτα χρόνια συνήθιζαν σπαραχτικά να τραγουδάνε και να παρακαλάνε τον Άγιο:
«Αϊ Δημητράκη μου με τα εκατό καντήλια
άντε μας στην πατρίδα μας, να σου τα σώσω χίλια»
Το σημερινό χωριό «Άγιος Δημήτριος» περιλαμβάνει και τον παλιό τουρκικό οικισμό «Κουρούνι».
Ο κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια. 
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


[1] Σχετικά με την ονομασία του χωριού «Λέρα», υπάρχει μια ιστορία. Σύμφωνα με αυτή δυο αδέλφια που κληρονόμησαν το νησί της Λήμνου από τον πατέρα τους αποφάσισαν παρουσία μαρτύρων να μοιράσουν το νησί στα δυο .Θα ξεκινούσαν με το πρώτο λάλημα του πετεινού, ο ένας από τη Πλάκα κι ο άλλος από το Κάστρο(Μύρινα) και στο σημείο που θα συναντιόντουσαν, θα ήταν τα σύνορα τους.
Ο ένας όμως αποδείχτηκε ιδιαίτερα πονηρός Εφάρμοσε το έξης σχέδιο. Μούλιασε ρεβίθια στο κρασί και ύστερα τα έδωσε το πετεινό του να τα φάει, με αποτέλεσμα ο πετεινός να μεθύσει και να λαλήσει νωρίτερα. Έτσι εκείνος κατάφερε και ξεκίνησε πρώτος. Το σημείο που συναντήθηκαν ήταν το .σημερινό χωριό «Άγιος Δημήτριος». Τότε ο αδικημένος αδελφός αποκάλεσε τον αδελφό του «Λέρα» κι αυτή η ονομασία διατηρήθηκε για αιώνες μέχρι το 1922 ,όταν στο χωριό ήρθαν πρόσφυγες από το Ρεϊς Ντερέ, της Μικράς Ασίας. (Reïsdere) με την ανταλλαγή των πληθυσμών και οι Οθωμανοί εγκατέλειψαν το χωριό.
[2] Η μετονομασία του χωριού Λέρα και του οικισμού Κουρούνι σε Άγιο Δημήτριο, έγινε το 1947

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη