Μπαράζ κλοπών στη Λήμνο


Στη Λήμνο την τελευταία χρονική περίοδο παρουσιάζεται μια αύξηση των κλοπών.
Το νησί μέχρι πρόσφατα ήταν ένα από τα πιο ήσυχα μέρη της Ελλάδας. Τελευταία όμως στη Λήμνο παρουσιάζεται αύξηση της παραβατικότητας και των κλοπών, που κάνει τους Λημνιούς να ανησυχούν και να ζουν μες το φόβο.
Λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης αβεβαιότητας οι πιο πολλοί Λημνιοί εκταμίευσαν από τις τράπεζες μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων των και το κρατούν στα σπίτια τους.
Η οικονομική κρίση από τη μια και από την άλλη οι «φωλιές» στα σπίτια, άνοιξαν το δρόμο στα  «τρωκτικά».
Καθημερινά είναι πλέον τα κρούσματα κλοπών που σημειώνονται στο νησί ακόμα και μέρα μεσημέρι.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011 είχαν συλληφθεί στη Λήμνο δυο νεαροί οι οποίοι είχαν διαρρήξει μια σειρά από  ξωκλήσια και ναούς της Λήμνου[1].
Είχαν συλληφθεί όταν είχαν επιχειρήσει να διαρρήξουν τον κεντρικό ναό του χωριού Καλλιθέα[2].
Οι ληστές ήταν δυο νεαρά άτομα ηλικίας 19 και 22 χρόνων που ομολόγησαν πέντε κλοπές και άλλες δύο απόπειρες κλοπής σε εκκλησίες σε διάφορες περιοχές της Λήμνου. Η συνολική λεία δεν ξεπερνούσε τα 40 ευρώ[3].
Στον εισαγγελέα οι νεαροί υποστήριξαν ότι είναι άνεργοι και ότι έφτασαν στην παρανομία επειδή δεν είχαν να φάνε.
Ο 22χρονος μάλιστα είχε πρόσφατα απολυθεί από το στρατό.
Ένα άλλο περιστατικό που συνέβη στη Λήμνο έγινε παραμονή των Χριστουγέννων. Άγνωστοι δράστες είχαν τότε αφαιρέσει από οικία στο χωριό «Παλαιό Πεδινό» το ποσό των 10.000 ευρώ καθώς και κοσμήματα.
Οι δράστες είχαν παραβιάσει ένα παράθυρο της οικίας έτσι είχαν εισχωρήσει στην οικία.
Πριν από λίγες μέρες σημειώθηκε πάλι ένα μπαράζ από κλοπές τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Λήμνο. Στο Μούδρο, στον Αυλώνα, στη Μύρινα αλλά και στο Κέρος.
Μόλις χθες, 30 Ιανουαρίου του 2012 καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Μύρινας ακόμα μια κλοπή.
Στην περιοχή του Αυλώνα άγνωστοι μπήκαν σε μια οικία παραβιάζοντας ένα παράθυρο και αφαίρεσαν αντί για χρήματα, 2 κυνηγετικά όπλα.
Αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο φόβος στους κατοίκους ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα που φοβούνται κυρίως για την ίδια τη ζωή τους.
Δυστυχώς οι κλοπές είναι συνοδοιπόροι των περιόδων κρίσεων και ανέχειας.
Μάρτυρες  όλων αυτών τα κάγκελα και τα μάνταλα που υπάρχουν στα παλαιότερα σπίτια του νησιού.
Τα παλαιότερα χρόνια σε όλα σχεδόν σπίτια, ιδιαίτερα στα παράθυρα που υπήρχαν στα ισόγεια δώματα, υπήρχαν πάντα εντοιχισμένα μασίφ κάγκελα για να προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του οικοδεσπότη. Ενώ την κεντρική θύρα αμπάρωναν με δυο μεγάλες μεταλλικές βέργες.
Δυστυχώς σήμερα καθώς τα πράγματα θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν ακόμη, θα πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να προστατεύουμε όσο μπορούμε τους ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη.
Ταυτόχρονα να μάθουμε να  βοηθάμε το διπλανό, το συγχωριανό, το γείτονα μας που μπορεί να έχει ανάγκη και να μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα για μια χούφτα κέρματα.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


[1] Κατά το χρονικό διάστημα από  15-12-2011 μέχρι και 28-12-2011, είχαν διαρρήξει διάφορα ξωκλήσια κι εκκλησίες σε διάφορες περιοχές της Λήμνου. 
[2] Οι ληστές είχαν πανικοβληθεί όταν κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους του χωριού και είχαν εγκαταλείψει το μηχανάκι  τους. Από το μηχανάκι οι αστυνομικοί οδηγηθήκαν στους δράστες και τους συνέλαβαν..
[3] Αναλυτικότερα, στις 15/12/2011 είχαν διαρρήξει τον Ι.Ν των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Πορτιανού με λεία το ποσό των 10 ευρώ. Την επόμενη ημέρα είχαν διαρρήξει τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στο Θάνος , κλέβοντας το ποσό των 10 ευρώ και στις 18/12/2011 πήραν άλλα 10 ευρώ σε κέρματα από την εκκλησία του Αγίου Παχουμίου στο Καρπάσι .Η συνολική λεία δεν ξεπερνούσε τα 35 με 40 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη