Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Έθιμα της Κυριακής των Βαΐων


Η Κυριακή των Βαΐων ή Βαϊοφόρος είναι αφιερωμένη στη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Οι εκκλησιές της Λήμνου για την εορτή στολίζονται με κλαδιά από βάγια, δάφνες, μυρτιές ή κλαδιά φοινικιάς.
Την Κυριακή των Βαΐων οι πιστοί εκκλησιάζονται το πρωί στην εκκλησιά και παίρνουν βάγια από τον ιερέα. Παλαιότερα οι πιστοί συνήθιζαν κατά την έξοδο τους από το ναό, να χτυπούν με τα βάγια χαϊδευτικά ο ένας τον άλλο, για το καλό.
Όταν επέστρεφαν στο σπίτι τοποθετούσαν τα βάγια στο εικονοστάσι κι όταν κάποιος πίστευαν πως ήταν ματιασμένος ή είχε βάρος, έκαιγαν βάγια και τον λιβάνιζαν για να γιάνει.
Το μεσημέρι της Κυριακής συνήθιζαν να καταλύουν ψάρι γιατί όπως έλεγαν:
«Βάγια, βάγια, τω Βαγιώ τρώνε ψάρ’ κι κολιό
Και τ’ν άλλη Κυριακή τρών το κόκκινο τ’ αυγό».
Το βράδυ πήγαιναν στην ακολουθία του Νυμφίου για να ακούσουν το τροπάριο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός·και μακάριος ο δούλος, όν ευρήσει γρηγορούντα ανάξιος δε πάλιν, όν ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ουν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής και της Βασιλείας έξω κλεισθής·αλλά ανάνηψον κράζουσα· Άγιος, Άγιος, Άγιος ει ο Θεός, διά της Θεοτόκου, ελέησον ημάς» που θα σήμαινε και την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου