Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Επιστολικά δελτάρια του Μούδρου


Δυο επιστολικά δελτάρια του 1916 και του 1918.Το ένα είναι ασπρόμαυρο και το άλλο έγχρωμο.
Τίτλος:ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΕΝ ΜΟΥΔΡΩ, FLOTTE ANGLO-FRANCAISE A MOUDROS-THE ENGLISH-FRENCH FLEET AT MOUDROS
1.Επιστολικό ασπρόμαυρο δελτάριο.Aπεικονίζει τον αγγλογαλλικό στόλο στο Μούδρο της Λήμνου κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Παρουσιάζει τον  πρόχειρο στρατιωτικό καταυλισμό που είχαν στήσει στο λιμάνι του Μούδρου οι Σύμμαχοι της Αντάντ.
Στο Μούδρο της Λήμνου είχε εγκατασταθεί μια μεγάλη  ναυτική δύναμη της Αντάντ αποτελούμενη από 23 θωρηκτά, 15 αντιτορπιλικά, 5 καταδρομικά  και αρκετά άλλα μικρότερα και βοηθητικά πλοιάρια.
Η φωτογραφία έχει ληφθεί το 1916 στο Μούδρο από το φωτογράφο Αλέξανδρο Παναγιώτου.
Έργο ενός  σημαντικού φωτογράφου, με καταγωγή από την Ίμβρο, από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων.
Ο Αλέξανδρος Παναγιώτου σπούδασε  ζωγραφική, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο, τον Γεώργιο Ιακωβίδη.
Το 1908 άνοιξε το πρώτο φωτογραφείο στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο διατήρησε μέχρι και το 1914.Τότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Δεδε-άγατσς(έτσι αποκαλούσαν τότε την Αλεξανδρούπολη)ύστερα από τη συνθήκη του Βουκουρεστίου και την επώδυνη βουλγαρική κατοχή.
Την πενταετία 1914-1919 εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη,σε ένα φωτογραφείο το οποίο είχε ανοίξει κοντά στο Λευκό Πύργο.Στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε σημαντικές ιστορικές στιγμές της πόλης.
Ο Αλέξανδρος Παναγιώτου, επισκεπτόταν συχνά τη Λήμνο κυρίως το Μούδρο και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραφε τις δραστηριότητες των Συμμάχων.
Οι φωτογραφίες του από τη περίοδο 1914-1919 αποτελούν  ιστορική καταγραφή.
Το 1919 επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη κι άνοιξε  φωτογραφείο στη γωνία Μιαούλη και Δημοκρατίας, στο οποίο εργάστηκε αργότερα κι ο ανιψιός του, Σπύρος Μελετζής.
Το διάστημα 1941-1945 εξαιτίας του φόβου των Βουλγάρων ο Αλέξανδρος Παναγιώτου εγκαταστάθηκε και έζησε μαζί με την οικογένεια του στη Λήμνο.
Ο Αλέξανδρος Παναγιώτου λάτρεψε τις προσωπογραφίες. Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου του 1956.
Ο Αλέξανδρος Παναγιώτου είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους.Με τις φωτογραφίες του κατέγραψε λεπτομερέστατα τους Βαλκανικούς πολέμους και το μεσοπόλεμο στο νησί.
Κτίρια, κοινωνικές και πολεμικές δραστηριότητες, προσωπογραφίες αποτελούν σκηνές που ο φωτογραφικός του φακός αποτύπωσε.
Το επιστολικό ασπρόμαυρο μονόφυλλο δελτάριο του 1916 φέρει στρογγυλή σφραγίδα με την εγγραφή Base Army Office.
Φωτογράφος& Εκδότης:Αλεξ. Παναγιώτου/Alex Panayotou.
Η εκτύπωση του επιστολικού χρωμολιθογραφικού δελταρίου έγινε στην Κέρκυρα  στο τυπογραφείο του Ασπιώτη από την CHROMOTYPOLITHOGR. G. ASPIOTIS FRERES CORFU.
2.Επιστολικό έγχρωμο Αρ Νουβώ δελτάριο."Souvenirs de Moudros".Η φωτογραφία του Αλέξανδρου Παναγιώτου αφού επεξεργάστηκε και επιχρωματίστηκε, κυκλοφόρησε σε Αρ Νουβώ έκδοση.
Τα μονόφυλλα επιστολικά δελτάρια ήταν το προσφιλές μέσο επικοινωνίας των στρατευμένων Συμμάχων Αγγλογάλλων, για να επικοινωνούν με τους οικείους τους και να τους ενημερώσουν για το πως περνούσαν.
Οι καιροί ήταν δύσκολοι και μέσα στη σκοτεινιά του πολέμου κυκλοφόρησαν οι όμορφες καρτ ποστάλ της Αρ Νουβώ, με λουλούδια και σκηνές της Μπελ Εποκ για να απαλύνουν τη σκληρή πραγματικότητα και να μεταφέρουν από το στρατόπεδο του Μούδρου, το οποίο παρουσιάζουν ως μια ευρωπαική λουτρόπολη, ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα.
Στην αρχική φωτογραφία προστέθηκε ένα αισιόδοξο, χαρούμενο κι εντυπωσιακό φόντο που δε θύμιζε σε τίποτα ότι προερχόταν από ένα στρατιωτικό καταυλισμό.   
Χαρούμενα χρώματα και μια γυναικεία κομψή κι  εντυπωσιακή Παριζιάνα με το ολόσωμο κόκκινο μαγιό της κι ένα μικροσκοπικό καπελάκι μεταμόρφωναν υποσυνείδητα το Μούδρο σε ένα κοσμοπολίτικο ευρωπαϊκό θέρετρο.
Το έγχρωμο επιστολικό δελτάριο έχει διαστάσεις:14Χ9. Στην οπίσθια πλευρά του φέρει την ημερομηνία Ιανουάριος 1918.
Φωτογράφος Αλεξ. Παναγιώτου (Alex Panayotou)
Εκδότης  άγνωστος.Πιθανότατα ο Umberto Adinolfi
Τόπος έκδοσης: Άγνωστος πιθανότατα Μάλτα.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου