Η Λήμνος, οι βαλκανικοί πόλεμοι και οι εορτασμοί της εκατονταετίας



Η Λήμνος στις 8 Οκτωβρίου του 2012 εορτάζει την εκατονταετία από την απελευθέρωσης της και την προσχώρηση της στην Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως  τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι  ελάχιστα γνωρίζουν  για τον εορτασμό της εκατονταετίας.
Πέρυσι το Τορίνο της Ιταλίας γιόρτασε τα 150 χρόνια  δημιουργίας του Ιταλικού κράτους, στο οποίο η πόλη του Τορίνο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα.
Ο τουρίστας, αγνοώντας το γεγονός, από το αεροδρόμιο  έως την άφιξη του στην  πόλη αντιλαμβανόταν ότι αυτή η πόλη κάτι σημαντικό γιόρταζε.Γιατί δεν υπήρχε πόρτα ή παράθυρο,  που να μην ήταν στολισμένο με μια ιταλική σημαία.Ακόμα και πάνω στα δένδρα υπήρχαν σημαίες.
Έτσι το πρώτο πράγμα που ο τουρίστας θα ρωτούσε, ήταν να πληροφορηθεί για τους εορτασμούς της πόλης.
Αυτό ήταν κάτι που με ενόχλησε πολύ φέτος στη Λήμνο.Τίποτα δε θύμιζε στον επισκέπτη ότι το νησί γιόρταζε την απελευθέρωση του.
Η Λήμνος γιόρταζε την εκατονταετία της και δεν είδα να κυιματίζει πουθενά μια ελληνική σημαία.Η οικονομική κρίση θα μου πείτε.Όχι. Δεν είναι έτσι.
Αν ο δήμος της Λήμνου προσκαλούσε  τους κατοίκους να τοποθετήσουν μια σημαία, είμαι σίγουρη πως όλοι και με μεγάλη χαρά θα το έκαναν.
Ιδιαίτερα στο Μούδρο τίποτα δε θύμιζε στον επισκέπτη ότι αυτό το χωριό κάποτε ήταν πολύ σημαντικό κι ότι σήμερα γιόρταζε το ένδοξο του παρελθόν. 
Μόνο κάτω στο λιμάνι, στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου και πρώην τελωνείου, λειτουργούσε μια έκθεση με τίτλο « Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13 και η απελευθέρωση της Λήμνου». Μια έκθεση μικρή αλλά ενδιαφέρουσα.Στους βαλκανικούς πολέμους ο πρωταγωνιστής καλώς ή κακώς ήταν το Μούδρο.
Η έκθεση με τίτλο "το Αιγαίο μέσα από τα γραμματόσημα" ήταν μια έκθεση απαράδεκτη αισθητικά. Σε ένα μικρό χώρο λίγων μόλις τετραγωνικών μέτρων οι υπεύθυνοι είχαν στοιβάξει τα πάνελ με τα γραμματόσημα, περιφρονώντας την ίδια την έκθεση που έμοιαζε με αποθήκη.
Τι μου άρεσε πιο πολύ από τις φετινές εκδηλώσεις; Μου άρεσε η έκθεση στο Παντελίδειο,στη Μύρινα. Μετέφερε το κλίμα της εποχής και το κομμάτι που αφορούσε τη Λήμνο ήταν αξιόλογο.
Μου άρεσαν  οι παραστάσεις σε Πολιόχνη κι Άγιο Σώζο που έδωσε το μουσικό εργαστήρι Μούδρου.Επαγγελματισμός, αισθητική,μαγεία.Μου άρεσαν κι οι βραδιές με τους μουσικούς στα χωριά. Αξιόλογοι μουσικοί πρόσφεραν όμορφες βραδιές στους κατοίκους και στους επισκέπτες.Μέσα από τις διάφορες φετινές εκδηλώσεις του δήμου Λήμνου φάνηκε η προσπάθεια και το μεράκι των ανθρώπων που ασχολήθηκαν.Έλειπε σίγουρα η εμπειρία κι οι γνώσεις.Τα πρώτα βήματα όμως έγιναν.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
 


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη