Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

To πανηγύρι της Παναγιάς στα Καμίνια
Το μεγαλύτερο πανηγύρι στη Λήμνο κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται στο χωριό Καμίνια της Νοτιοανατολικής Λήμνου στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το πανηγύρι της Παναγιάς που παλαιότερα σήμαινε το τέλος αλλά και την αρχή της κτηνοτροφικής χρονιάς αποτελούσε κι αποτελεί σημαντική κοινωνική λειτουργία αλληλοεπίδρασης των μελών της λημνιακής κοινωνίας και μοναδική ευκαιρία συνάντησης των ξενιτεμένων και ντόπιων Λημνιών, φίλων και συγγενών.
Παλαιότερο στο πανηγύρι της Παναγιάς έκλειναν οι συμφωνίες των κεχαγιάδων, ορίζονταν εμπορικές συμφωνίες καθώς και συνοικέσια.
Πολλοί πιστοί κυρίως ευσεβείς γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει τάμα στη χάρη της και για δεκαπέντε μέρες  ήταν μαυροφορεμένες αλλάζουν τα ενδύματα τους και φορούν τα «καλά» τους. Τα «καλά» τους θα φορέσουν όμως κι όλοι οι πανηγυριώτες.
Παλαιότερα οι κεχαγιάδες προσέρχονταν στο πανηγύρι με τις λευκές τους σέλες που είχαν για τις γιορτινές μέρες κι ειδικά για την Παναγιά κι οι γυναίκες τους με αστραφτερά άσπρα μαντήλια στα κεφάλια τους.
Το πανηγύρι της Παναγιάς των Καμινίων διαρκεί  δυο μέρες. Στις 14 Αυγούστου η θεία λειτουργία ολοκληρώνεται με την περιφορά του επιταφίου ή της εικόνας της Θεοτόκου στα ασπρισμένα σοκάκια του χωριού για ευλογία και προστασία.
Ακολουθεί το πανηγύρι στην κεντρική πλατεία του χωριού με ζωντανή μουσική που παίζει λημνιακά τραγούδια κι ήχους θαλασσινούς, του Αιγαίου ενώ ο ναός παραμένει ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και προσκυνητές προσέρχονται στο ναό,  συντροφεύουν για λίγο τη Θεοτόκο, προσεύχονται στη Χάρη της, ασπάζονται τη θαυματουργική της εικόνα για να επιστρέψουν στη συνέχεια στο πανηγύρι.
Ανήμερα της Παναγιάς γίνεται η θεία λειτουργία, αρτοκλασία «υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως» κι ακολουθεί η θεία μετάληψη των πιστών.
Το γιορτινό τραπέζι των Καμιωτών ορίζει τη μέρα αυτή αρνάκι στο φούρνο ή πετεινό με φλομάρια ενώ συνοδευτικό γλυκό του δεκαπενταύγουστου είναι  οι σαμσάδες κι κουραμπιέδες. Τις μέρες αυτές τα καμιώτικα σπίτια μυρίζουν με ανθόνερο που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στην παρασκευή των γλυκών.
Ο Δεκαπενταύγουστος αποκαλείται «Πάσχα του καλοκαιριού» ορίζοντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα  και καταθέτοντας την ελπίδα του στη Δέσποινα του Κόσμου, την Παναγία Θεοτόκο.
Καλή Παναγιά.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη1 σχόλιο:

  1. ΤΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή