Το λημνιακό ζαχαροπλαστείο «Pastroudis» της Αλεξάνδρειας


Το ζαχαροπλαστείο «Παστρούδης» υπήρξε ένα από τα τρία[1]  υπερπολυτελή και κοσμοπολίτικα ζαχαροπλαστεία της Αλεξάνδρειας καθώς και σημείο συνάντησης και αναφοράς κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.
Ο «Παστρούδης» λειτούργησε για πρώτη φορά το 1923 ως αρτοποιείο από το Γεώργιο Παστρούδη Αιγυπτιώτη από το χωριό Καμίνια της Λήμνου. Το αρτοποιείο καταλάμβανε ολόκληρο τετράγωνο στην οδό Fouad. Βρισκόταν  στην οδό Fouad[2] στον αριθμό 39 και συνόρευε με τον κινηματογράφο Αμίρ ενώ η μια πλευρά του κτιρίου έβλεπε προς το σιδηροδρομικό σταθμό της Αλεξάνδρειας. Εξωτερικά  την πρόσοψη του κτιρίου ο Παστρούδης είχε διακοσμήσει με ανάγλυφες αρχαιοελληνικές κολώνες θέλοντας να ενημερώνει υπερήφανα τους πελάτες του για την ελληνική καταγωγή του.
Αρχικά, από το 1923 έως το 1930 όταν τη διεύθυνση είχε ο Γεώργιος Παστρούδης λειτούργησε αποκλειστικά και μόνο ως αρτοποιείο και εστιατόριο. Το 1930 όμως που πέρασε στα χέρια του γιου του, του  Αθανασίου έγινε ανακαίνιση και το αρτοποιείο εξελίχτηκε σε ζαχαροπλαστείο. Ο Αθανάσιος Παστρούδης[3]  έδωσε στο ζαχαροπλαστείο του μια ιδιαίτερη  ατμόσφαιρα διακοσμίζοντας το με ξεχωριστά και μοναδικά για την αισθητική τους αντικείμενα. Έργο τέχνης θεωρήθηκε το μαρμάρινο μπαρ που διέθετε.
Το ζαχαροπλαστείο «Παστρούδης» ξεχώριζε για τα κέικ σοκολάτας, τις πάστες, τα γευστικότατα σοκολατάκια του αλλά κυρίως για  τα σορμπέ[4] του με φρούτα τα οποία οι θαμώνες του τα προτιμούσαν για να ξεδιψάσουν τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Στον «Παστρούδης» εκτός από το αρτοποιείο, το ζαχαροπλαστείο,  υπήρχε επίσης αίθουσα για το απογευματινό τσάι και τον καφέ, μπαρ και σαλόνι χορού καθώς κι εστιατόριο με γκουρμέ πιάτα. Πολλοί Λημνιοί εργάστηκαν στον κοσμοπολίτικο πολυχώρο του Παστρούδη.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 στο εστιατόριο «Παστρούδης» συχνά γευμάτιζε ο βασιλιάς της Αιγύπτου Farouk.
Ο «Παστρούδης» υπήρξε το δημιούργημα ενός ευφυή Καμιώτη Λημνιού που μετανάστευσε από νωρίς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και δημιούργησε ένα πρότυπο ζαχαροπλαστείο  ενώ ευεργέτησε το χωριό και το νησί του όποτε υπήρξε ανάγκη.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη




[1]Παστρούδης, Αθηναίος,  Τριανόν. Υπήρξαν τα τρία υπερπολυτελή και κοσμοπολίτικα ζαχαροπλαστεία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
[2]Rue Fouad 1, στον αριθμό 39.
[3]Ο Αθανάσιος Παστρούδης από το χωριό Καμίνια της Λήμνου υπήρξε ένας από τους πιο δυναμικούς και δημιουργικούς Αιγυπτιώτες Λημνιούς. Υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα της λημνιακής κοινότητας της Αλεξάνδρειας καθώς κι ευεργέτης και χορηγός σε πολλά έργα που έγιναν στα Καμίνια.
[4]Σορμπέ=Παγωμένο επιδόρπιο γλυκό. Μοιάζει με το παγωτό αλλά δεν περιέχει στα συστατικά του γάλα.Το καλοκαίρι οι πελάτες του «Παστρούδη» έκαναν ουρά για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σορμπέ.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη