Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Το Θάνος


Το Θάνος είναι ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα χωριά της Λήμνου. Το χωριό είναι χτισμένο στη ρίζα του όρους Κάκαβου και μοιάζει με αετοφωλιά  ενώ απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού τη Μύρινα.
Η αρχική οικιστική θέση του χωριού ήταν παραθαλάσσια, στο Στβι (Πλαγίσιο μώλο) στο σημείο όπου βρέθηκαν στοιχεία από το αρχαίο λιμάνι. Εξαιτίας της πειρατείας που μάστιζε το Αιγαίο όμως, το χωριό αναγκάστηκε και μετοίκησε σε πιο ασφαλή θέση. 
Σύμφωνα με το λαογράφο Παπά-Μιχελή:  «Το χωρίον τούτο έλαβεν την ονομασίαν του ως με είπε προφορικώς ο κ. Μοσχίδης από Αθανάσιον τινα (Θάνον) πλούσιον κτηματίαν καταγόμενον από τα Θάνα χωρίον της Πελοποννήσου».
Οθωμανοί δεν κατοίκησαν ποτέ στο χωριό επειδή σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο δεν τους το επέτρεπε η Αγία Παρασκευή.
Στη θέση Πατέλι όμως υπήρχε μόνιμο τουρκικό  φυλάκιο που στόχο είχε κυρίως τη δίωξη του λαθρεμπορίου. Οι Οθωμανοί  ωστόσο διέθεταν κτήματα στην εξοχή του χωριού  στις περιοχές Ζηματά, στα Ταλαύρια και στη Βρύση.
Προστάτισσες του χωριού Θάνους είναι η Παναγιά η Κακαβιώτισσα και η Αγία Παρασκευή. Η ενοριακή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1880 με τις συνεισφορές κυρίως των Αιγυπτιωτών Θανιωτών.
Εντυπωσιακά αξιοθέατα του χωριού είναι τα πλυσταριά της Φάραγγας και του Μεγαλάκκου.
Το σημαντικότερο προσκύνημα του χωριού και ολόκληρης της Λήμνου είναι η Παναγιά η Κακαβιώτισσα την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο πλήθος κόσμου.  
Οι Θανιώτες από νωρίς πήραν το δρόμο της μετανάστευσης, αρχικά προς στην Αίγυπτο και στη συνέχεια προς την Αμερική, την Αυστραλία και την Γερμανία.
Οι Θανιώτες ξεχωρίζουν ως Λήμνιοι κυρίως για την ευφυία[1] και το πείσμα τους καθώς και για τη  φιλοπατρία και τη φιλανθρωπία τους.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη



[1] Χαρακτηριστικό της ευφυίας των Θανιωτών είναι έκφραση «Ούτε γάιδαρο από το Θάνος» καθώς οι άλλοι Λήμνιοι πίστευαν πως επειδή ήταν ιδιαίτερα έξυπνοι θα τους την έφεραν και δεν θα μπορούσαν να τους διαχειριστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου