Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Η Πλάκα


Η Πλάκα είναι ένα από τα  νεότερα χωριά του νησιού για αυτό και μια από τις παλαιότερες ονομασίες του ήταν «Νεοχώριον». Αργότερα και για σύντομο διάστημα το αποκαλούσαν «Συμφερούπολις» για να καθιερωθεί στη συνέχεια η σημερινή ονομασία.
Η Πλάκα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Λήμνου ελέγχοντας τα Στενά κι απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα. Την ονομασία της την οφείλει σε μα τεράστια ηφαιστειακή πλάκα που υπάρχει στην περιοχή.
Στα 482π.Χ. όταν ο Ξέρξης επιχείρησε να περάσει τον Ελλήσποντο με την πλωτή γέφυρα που είχε κατασκευάσει και η οποία εξαιτίας της τρικυμίας καταστράφηκε οδηγώντας στο θάνατο εκατοντάδες Πέρσες οι ακτές της Πλάκας γέμισαν από νεκρούς Πέρσες, οι οποίοι έχουν ενταφιαστεί στις ακτές του χωριού.
Στην Πλάκα άκμαζε για αιώνες σημαντικό Κάστρο, το «Βρυόκαστρο» ή «Παλαιόκαστρο» ή «Φρούριο Καστριωτών» ή «Καστρί»  ή «Κάστρο του ακρωτηρίου»,  ώσπου στα 1521 ο Τούρκος ναύαρχος Piri Reis το βρήκε ερημωμένο.
Στο Καστρίν υπήρχε ναΐσκος της Παναγιάς της Σερβουνιώτισσας, η οποία Παναγιά μαζί με τον Σωτήρα Ιησού, τον Άγιο Δημήτριο και με τους Αγίους Αναργύρους προστατεύουν την περιοχή εδώ και αιώνες.
Πολιούχος της Πλάκας είναι ο Άγιος Δημήτριος στον οποίο είναι αφιερωμένος κι ο κεντρικός ναός της Πλάκας.
Στην περιοχή της Πλάκας υπάρχει το θαυματουργό προσκύνημα  του Αγίου Χαραλάμπους όπου στις 22 Αυγούστου στα Εννιάμερα της Θεοτόκου πραγματοποιείται ετήσιο πανηγύρι.
Κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους στη θέση Ρουσούνια το αγίασμα που πηγάζει μέσα στη θάλασσα σε συνδυασμό με τον άργιλο, δημιουργούν ένα θεραπευτικό πηλό που αποτελεί σημαντικό ιατροφαρκευτικό προϊόν για τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.  
Σημαντικό πανηγύρι, το οποίο πραγματοποιείται περισσότερο από μια τριακονταετία είναι το πανηγύρι στις 6 Αυγούστου στο παραθαλάσσιο εξωκλήσι του Σωτήρος.
Στην περιοχή «Άγιος Στέφανος» υπάρχει το αλιευτικό καταφύγιο Πλάκας.
Η Πλάκα αποτελεί ένα χωριό  με ιδιαίτερο σπάνιο άγριο φυσικό κάλλος το οποίο συμπληρώνουν υπέροχες παραλίες όπως  η παραλία του Αγίου Στεφάνου, του Παλιόκαστρου, του Μόλου και της  Σωτήρας.
Τα τελευταία χρόνια στην Πλάκα διοργανώνεται τις Αποκριές ένα ξεχωριστό καρναβάλι  με πολύ αγάπη το οποίο προσελκύει πλήθος κόσμου.
Οι κάτοικοι της Πλάκας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους Λήμνιους καθώς είναι οι πιο απλοϊκοί, καλόψυχοι και ταπεινοί Λήμνιοι στους οποίους αρέσει ιδιαίτερα το ψάρεμα, το καλό φαγητό και η διασκέδαση.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


2 σχόλια: