Ο Αράπ’ς απ’ τα Γούδηλα



Στην περιοχή που είναι το παλαιό μεσαιωνικό χωριό Γούδηλα στη Λήμνο λίγο πιο πάνω από το χωριό και σε μικρή απόσταση είναι οι Πύργοι. Εκεί στους Πύργους σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο κατοικεί ένας Αράπ’ς ο οποίος είναι φρουρός και φυλάει ένα μεγάλο κουβνό με φλουριά.
Ο Αράπ’ς συνεχώς ανακατεύει τα φλουριά του και σαν βρεθεί στην περιοχή ένας διαβάτης, ο Αράπ’ς τον φωνάζει για να του τα δώσει. Για να τα δώσει όμως υπάρχει ένας απαράβατος όρος. Ο Αράπ’ς ζητάει, να του θυσιάσουν  σφάζοντας ένα ζώο ή να κόψουν κάποιο δάχτυλο τους οι διαβάτες. Ο Αράπ΄ς, σύμφωνα με την παράδοση είναι ιδιαίτερα κακός, έξυπνος και πονηρός κι απαιτεί συνήθως  ανθρώπινο αίμα, όπως το να του θυσιάσουν ένα παιδί για να τους  παραδώσει το θησαυρό που φυλάει.
Στα Γούδηλα υπάρχει ένα μεγάλο πηγάδι με μεγάλο στόμιο. Το  πηγάδι αυτό λένε πως είναι ιδιαίτερα βαθύ. Εκεί συχνάζει ο Αράπ’ς που λέγεται ότι ζει μέσα στο πηγάδι και συχνά μεταμορφώνεται άλλοτε σε σκύλο κι άλλοτε σε γάτα και πειράζει τους διαβάτες που θα τύχει να βρεθούν στην περιοχή.
Η παρουσία του Αράπ’ στην περιοχή παλαιότερα ήταν τόσο έντονη που όλο το χωριό Γούδηλα έτρεμε την παρουσία του Αράπ’ μέχρι που  αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη περιοχή και να μετοικήσει στη Φυσίνη.
Ο θρύλος του Αράπ’ απ' τα Γούδηλα είναι ένας τοπικός θρύλος της Λήμνου που επιχειρεί να ερμηνεύσει την ξαφνική ριζική εγκατάλειψη του χωριού και τη μετοίκηση του σε νέα ασφαλέστερη τοποθεσία.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη