Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Πετ’νός με φλομάρια


Ο πετεινός με τα φλομάρια είναι το λημνιακό φαγητό που τα παλαιότερα χρόνια συνήθιζαν να φτιάχνουν οι Λήμνιες νοικοκυρές κάθε φορά που ήθελαν να τιμήσουν ένα  ξενιτεμένο ή είχαν έναν πολυαγαπημένο  επισκέπτη καθώς και τη μέρα της Παναγιάς.  
Ο πετ’νός με τα φλομάρια αποτελούσε το ξεχωριστό εκείνο πιάτο που θα τιμούσε αλλά και θα ικανοποιούσε και τον πιο απαιτητικό φιλοξενούμενο.Τα φλομάρια, οι Λήμνιες είχαν φροντίσει να τα παρασκευάσουν το καλοκαίρι με λημνιακό αλεύρι, πλούσιο πρόβειο γάλα και κατακίτρινα αυγά από τις όρνιθες. Οι νοικοκυρές παρασκεύαζαν τα φλομάρια το καλοκαίρι γιατί ο καιρός τις βοηθούσε ώστε να τα στεγνώσουν καλά με τη βοήθεια των μελτεμιών πριν τα αποθηκεύσουν.Αυτά λοιπόν, τα κίτρινα χειροποίητα ζυμαρικά  οι Λήμνιες  επέλεγαν να τα συνοδεύσουν με τον πετεινό που «σφάζ’νταν» για χάρη του γιου, του ξενιτεμένου, του φίλου, του επισκέπτη.
Τεμάχιζαν σε μερίδες τον πετεινό (12 μερίδες) και τον μαγείρευαν με κόκκινη χειροποίητη σάλτσα, την οποία είχαν παρασκευάσει κι αυτή το καλοκαίρι τότε που οι ντομάτες ήταν άφθονες και περίσσευαν. Η σάλτσα δεσμεύει το άρωμα της ντομάτας και καθώς τα φλομάρια βράζουν μέσα σε αυτή μαζί με τον πετεινό προκύπτει μια εξαιρετική πανδαισία γεύσεων που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

 Συνταγή Πετ’νός με φλομάρια

1 πετεινό κομμένο σε  μερίδες (12 μερίδες)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
1ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου
Αλάτι, Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 ½ του ποτηριού νερό  
2 ποτήρια φλομάρια
Τυρί κατά βούληση και πολύ αγάπη

Εκτέλεση
Σοτάρουμε τον πετεινό μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε  μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσουν για διάστημα 35 λεπτών. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό κι όταν αυτό βράσει κι είναι έτοιμο προσθέτουμε τα φλομάρια και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε για 5 λεπτά ώστε να δέσουν και να γαληνεύσουν οι γεύσεις.
Η συνταγή είναι η απλή παραδοσιακή λημνιακή.Παραλλαγή της θέλει τον πετεινό να έχει μαριναριστεί ή σβηστεί με λημνιακό κρασί και να έχουν προστεθεί και δαφνόφυλλα.
Η παραδοσιακή όμως και ταπεινή αυτή συνταγή αποτελεί μια κλασική συνταγή πανδαισίας γεύσεων κι αρωμάτων στηριγμένη στα αγνά υλικά.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου