Το Ρουσσοπούλι ή Ρωσοπούλι

Το  Ρουσσοπούλι βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Λήμνου και πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του νησιού.  Το χωριό είναι χτισμένο στα ρίζα του λόφου του «Κορακά».
Η  πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του χωριού γίνεται σε χρυσόβουλο του 1321 όπου σημειώνεται ως «τα καλύβια του Ρωσοπούλου» και είναι  ένα από τα 25 χωριά που αποτελούσαν την πατριαρχική εξαρχία.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το χωριό συχνά αποκαλείται «Ορσοπούλ». Η αρχική οικιστική θέση του χωριού ήταν παραθαλάσσια αλλά λόγω της πειρατείας που κυριαρχούσε στο Αιγαίο το χωριό αναγκάστηκε να μετακινηθεί και να κρυφτεί πίσω από το λόφο «Κορακά».
Οι περιηγητές το αποκαλούν «Port de Mars[1]» ή  «,Porto Marte[2]» δηλαδή «Λιμάνι του Άρεως», όπως  σημειώνει κι ο Τ. Καψιδέλλης.
Σύμφωνα με την παράδοση κατά τα κλασσικά χρόνια όταν το χωριό ήταν παραθαλάσσιο  εκεί υπήρχε μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στο θεό του πολέμου Άρη.
Οι Λήμνιοι φοβούμενοι μη προσβάλλουν τον θεό Άρη[3] όπως είχαν κάνει με την Αφροδίτη, είχαν χτίσει προς τιμή του θεού του πολέμου Άρη μεγαλοπρεπή ναό. Απομεινάρια του ναού του θεού Άρη είναι μια σειρά από κίονες που κοσμούν τα ξωκλήσια του Ρουσοπουλίου και διάφορα αρχαία αγγεία της κλασικής περιόδου που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή. Ο ενοριακός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο.
Το Ρουσσοπούλι έχει αρκετά  και πολύ  όμορφα και καλοσυντηρημένα εξωκλήσια. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Οι κάτοικοι του Ρουσσοπουλίου από νωρίς πήραν το δρόμο της μετανάστευσης. Δεν ξεχνούν όμως το χωριό τους και τα  καλοκαίρια επιστρέφουν στο Ρουσσοπούλι κι όλοι μαζί  διασκεδάζουν στην όμορφη πλατεία του χωριού.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη