Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παλλημνιακή Φιλανθρωπική Αδελφότης Ήφαιστος


O «Ήφαιστος» είναι μια φιλανθρωπική, κοινωνική και πατριωτική αδελφότητα που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1906, από 19[1] Λημνιούς που βρέθηκαν στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.¨
Ο πρώτος Πρόεδρος της αδελφότητας «Ήφαιστος» ήταν ο Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου.[2] 
Σκοπός της ίδρυσης της αδελφότητας ήταν η μεταξύ τους αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη στα δύσκολα εκείνα χρόνια κι αργότερα, όταν οι ίδιοι ορθοπόδησαν, η βοήθεια προς την πατρίδα τους.
Αρκετά χρόνια μετά τη δημιουργία της αδελφότητας, δημιουργήθηκε και το γυναικείο τμήμα(κυριών και δεσποινίδων) του συλλόγου η «Μαρούλα».
Με χρήματα που η αδελφότητα συγκέντρωνε από τις εκδηλώσεις της στην Νέα Υόρκη,  έγινε η ανέγερση του νοσοκομείου της Λήμνο το 1928[3].
Το νοσοκομείο αποπερατώθηκε το 1942 και την εποχή εκείνη διέθετε 75 κλίνες. 
Οι ομογενείς βοήθησαν στην επισκευή της Μητρόπολης, στην αγορά ενός οχήματος για την επιδιόρθωση του οδικού δικτύου του νήσου, ενός ασθενοφόρου, χειρουργικών εργαλείων, αξονικού τομογράφου αλλά και σε ποικίλες άλλες δωρεές στο νησί.
Ο «Ήφαιστος» μαζί με  το γυναικείο τμήμα των Κυριών και Δεσποινίδων «Μαρούλα» διαθέτει χορευτικό τμήμα και περισσότερα από 300 μέλη.
Υπήρξε και εξακολουθεί να είναι για περισσότερο από ένα αιώνα,  ένας από τους πλέον δραστήριους συλλόγους της Ομογένειας με πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη







[1] Οι πρώτοι Λημνιοί ήταν: Γιώργος Aκριβής, Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου, Ιωάννης Κατακουζηνός, Αθανάσιος Χλέτσος, Επαμεινώνδας Χλέτσος, Χρήστος Ντόβας, Βασίλειος Γιαννακούλης ή Ξάνθος, Αθανάσιος Κριάρης, Κωνσταντίνος Μακρής, Μαυρουδής Μαυρουδής, Αντώνιος Νέστορας, Παναγιώτης Παλελης, Αριστείδης Παππάς, Ιωάννης Παππάς, Αντώνιος Ψωμάς, Ιωάννης Ψωμάς, Γιώργος Ρενταρίδης, Βλάσης Σουπιός και ο Κωνσταντίνος Στάθης.
[2] Δεύτερος πρόεδρος  ήταν Γεώργιος Ακριβής και τρίτος στη σειρά ο Αθανάσιος Κριάρης.
[3] Αρχικά η Αδελφότητα είχε αποφασίσει να ιδρύσει στη Λήμνο μια Γεωργική Σχολή αλλά λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με τις καταθέσεις του συλλόγου σε αθηναϊκή τράπεζα καθώς και του γεγονότος ότι οι συνθήκες είχαν αλλάξει, προέβησαν στην οικοδόμηση του νοσοκομείου.

Σχόλια