Ο Άγιος Μηνάς λέγεται ότι είναι ένας Άγιος Φανερωτής. Βοηθάει δηλαδή ,όσους τον επικαλούνται, ώστε να βρεθούν χαμένα ή κλεμμένα αντικείμενα, καθώς και στη σύλληψη των κλεπτών. Θεωρείται ακόμα προστάτης των γεωργών και των κτηνοτρόφων αλλά κυρίως των ξενιτεμένων.
Τη λατρεία του Αγίου Μηνά στη Λήμνο έφεραν οι Αιγυπτιώτες, στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι Λημνιοί που είχαν μετοικήσει στην Αλεξάνδρεια, γνώριζαν τον Άγιο Μηνά, γιατί κοντά στην Αλεξάνδρεια υπήρχε η πόλη Αμπού Μένα[1], στην οποία υπήρχε μεγαλοπρεπή μονή[2] αφιερωμένη στον Άγιο. Το 1905[3] είχε έρθει στο φως το μοναστηριακό συγκρότημα κι ανάμεσα στον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας συζητιόταν πολύ τα θαύματα του Αγίου Μηνά[4]. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος μαρτύρησε στα τέλη του 3ου αιώνα. Λέγεται ότι, όταν η σορός του αγίου μεταφερόταν πάνω σε καμήλα από την πόλη της Αλεξάνδρειας προς την έρημο, η καμήλα σταμάτησε στο συγκεκριμένο σημείο, πείσμωσε και δεν προχωρούσε παρ’ όλες τις προσπάθειες του καμηλιέρη. Αυτό θεωρήθηκε σημάδι του Αγίου κι έτσι η σορός θάφτηκε στο σημείο εκείνο. Εκεί λίγο αργότερα χτίστηκε προς τιμή του Αγίου μεγαλοπρεπής ναός.
Οι Λημνιές έμαθαν από τους Αιγυπτιώτες διάφορες παραδόσεις σχετικά με τον Άγιο. Δηλαδή, πώς να τον επικαλούνται, για να τους προσφέρει βοήθεια και να βρίσκουν τα χαμένα αντικείμενα. Οι Αιγυπτιώτες συνήθιζαν, να ράβουν ή να κεντούν την ημέρα της γιορτής του Αγίου.Πίστευαν, πως ράβοντας, έραβαν και τα στόματα όλων εκείνων που τους κακολογούσαν.Ο Άγιος Μηνάς ακόμα φανερώνει στους κτηνοτρόφους τα ζώα που έχουν χαθεί.
Απολυτίκιον του Αγίου Μηνά:
Στρατείαν κατέλιπες την κοσμικήν, αθλητά, ουράνιον είληφας την κληρουχίαν, σοφέ, και στέφος αμάραντον, δόξαν αποδιώξας βασιλέως γήινου, άθλους δε διανύσας μαρτυρίου γενναίου. Διό, μεγαλομάρτυς Μηνά, πρέσβευε σωθήναι ημάς.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
[1] Η πόλη Abu Mina ονομάστηκε έτσι από τον Άγιο Μηνά.
[2] Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος ναός χτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο σε εκπλήρωση τάματος, όταν ο Άγιος θεράπευσε τη λεπρή κόρη του.
[3]Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών από τον Kaufmann βρέθηκε πλήθος από «Ευλογίες». Αυτά ήταν μικρά κεραμικά φιαλίδια, τα οποία αγόραζαν οι προσκυνητές και μέσα τοποθετούσαν αγιασμό ή λάδι από την ακοίμητη κανδήλα του ναού. Τα μικρά αυτά φιαλίδια τα κρεμούσαν για προστασία στο λαιμό.
[4] Ο Άγιος Μηνάς είναι πολύ θαυματουργός. Ένα από τα θαύματα του είναι αυτό που συνδέεται με τη μάχη στο Ελ Αλαμέιν(Οκτώβριος 1942). Σύμφωνα με την παράδοση λίγο πριν τη μάχη εμφανίστηκε στο στρατόπεδο ένας άγνωστος έφιππος άνδρας και εμψύχωνε τους στρατιώτες. Το θαύμα συνδέεται με τον Άγιο Μηνά γιατί το τοπωνύμιο Ελ Αλαμέιν σημαίνει το τόπο του Μηνά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου