Η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών αποκαλείται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως αλλά και Μεσοσαράκοστο, γιατί βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης και Αγίας Σαρακοστής.Την ημέρα αυτή προβάλλεται[1], τιμάται και προσκυνείται ο Σταυρός του Κυρίου προς ενίσχυση των πιστών και ψάλλεται :«Σώσον Κύριε τον λαόν σου, και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις βασιλεύσι, κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα».Ο ιερέας μοιράζει κλαδάκια δενδρολίβανου στους πιστούς για ευλογία.Στη Λήμνο, τα παλαιότερα χρόνια, χρησιμοποιούσαν τα σταυρολούλουδα,[2] για να λιβανίζουν τα σπίτια και τα ξωκλήσια του νησιού.Μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, τοποθετούσαν τα κλαδάκια δενδρολίβανου στο εικονοστάσι του σπιτιού και κάθε φορά που ήθελαν να λιβανίζουν, έκαιγαν λίγα φυλλαράκια δενδρολίβανου.Θεωρούσαν, ότι τα κλαδάκια δενδρολίβανου που τους είχε προσφέρει ο ιερέας, είχαν θεραπευτικές ιδιότητες. Για αυτό το λόγο, όταν κάποιος τύχαινε να αρρωστήσει, βουτούσαν ένα κλαδάκι από τα σταυρολούλουδα μέσα σε αγιασμό και με αυτό ράντιζαν τον ασθενή.Οι κεχαγιάδες της Λήμνου ράντιζαν με τα σταυρολούλουδα που είχαν βουτήξει σε αγιασμό,τα ζώα τους για να είναι γερά.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη
[1] Στην αγρυπνία αυτής της ημέρας ο Σταυρός μεταφέρεται στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα για να τον προσκυνήσουν οι πιστοί. Σύμφωνα με το συναξαριστή, επειδή κατά τη διάρκεια της νηστείας των σαράντα ημερών ο πιστός ταλαιπωρείται ,υψώνεται ο Σταυρός για να στηρίξει τον πιστό και για να του θυμίσει τα θεία πάθη αλλά και να τον παρηγορήσει με την προσμονή της Ανάστασης. Στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.
[2] Σταυρολούλουδα αποκαλούσαν τα λουλούδια που τους είχε δώσει ο ιερέας στη θεία λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως και κυρίως ήταν κλαδάκια δενδρολίβανου κι άνθη.
Πολύ καλή η πληροφόρηση σε συνδυασμό με
ΑπάντησηΔιαγραφήτα έθιμα του τόπου μας!