Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ 1924

 


Πριν από εκατό ακριβώς χρόνια, στις 10 Ιουνίου του 1924 στη Λήμνο είχε ξεσπάσει μια φοβερή κακοκαιρία. Η κακοκαιρία, πρωτοφανής για το νησί εκδηλώθηκε στις 10 π.μ. Κεραυνοί σάρωναν τον ουρανό. Ένας κεραυνός μάλιστα σκότωσε τον εξηντάχρονο Παναγιώτη Σουρουτή στην Παναγιά. Ο Παναγιώτης Σουρουτής ήταν πρόσφυγας από το Καμπακούμ της Μικράς Ασίας. Ο κεραυνός έπεσε σε απόσταση περί τα τριακόσια μέτρα από το χωριό της Παναγιάς, στην εξοχή.

 Την ίδια μέρα στη θέση Προφήτης Ηλίας Καμινίων ένας κεραυνός σκότωσε τα δυο βόδια του γεωργού Σπύρου Δημαρέλλη ο οποίος ήταν κι ο ντελάλης του χωριού.

Η καταστροφή που προξένησε η καταιγίδα ήταν πολύ μεγάλη κυρίως για τις καπνοκαλλιέργειες του νησιού. Λίγες ημέρες πριν είχε αναλάβει η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αν. Παπαναστασίου, υπουργό Γεωργίας τον Μπαλκαμπάση, υπουργό Παιδείας το Λυμπερόπουλο και Δικαιοσύνης τον Πετμεζά. Στην αντιπολίτευση, ο Κονδύλης με πύρινους λόγους στην εθνοσυνέλευση καυτηρίαζε την αδράνεια της κυβέρνησης έναντι του προσφυγικού ζητήματος.

Για πολλά χρόνια η κακοκαιρία του 1924 προκαλούσε τρόμο στους κατοίκους της Λήμνου καθώς είχε καταστρέψει τη σοδειά τους κι ο χειμώνας του 1925 αντιμετωπίστηκε με μεγάλες δυσκολίες.

Ευαγγελία Λιάπη

ΜΑ,ΜSc Φιλόλογος

 

Σχόλια