Το παλιό σχολείο του Ρεπανιδίου


Το σχολείο στο Ρεπανίδι ιδρύθηκε στα 1874 μαζί με την οικία του δασκάλου με τη συνδρομή των κατοίκων του χωριού καθώς και του Εκκλησιαστικού Ταμείου. Λειτούργησε μέχρι και το 1932 οπότε ιδρύθηκε το νέο σχολείο.
Τα παλαιότερα χρόνια πριν από το 1874 οι Ρεπανιώτες εκτιμώντας ιδιαίτερα τα γράμματα και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν έστελναν τα παιδιά τους σε ένα άτυπο σχολείο το οποίο λειτουργούσε μέσα σε ένα ανεμόμυλο  που υπήρχε στην περιοχή. Εκεί ο μυλωνάς όταν δεν είχε εργασία λόγω της δυναμικής του ανέμου ή των παραγγελιών,τους μάθαινε ανάγνωση, γραφή και μαθηματικά. Το όνομα του δασκάλου ήταν Κιαπίτης.
Ο μυλωνάς όταν  δεν είχε παραγγελίες για αλέσματα, άφηνε σε μια αντέννα ένα κομμάτι του πανιού ανοιχτό κι έτσι οι μαθητές γνώριζαν ότι μπορούσαν να πάνε στο μύλο για να κάνουν τα μαθήματα τους.
Αργότερα οι Ρεπανιώτες έστελναν τα παιδιά τους σε έναν αγγειοπλάστη κεραμοποιό από το Μούδρο οποίος είχε το εργαστήρι του στον Κότσινα και μολονότι ήταν ανάπηρος ήταν εξαίρετος αγγειοπλάστης και καλός δάσκαλος. Ο δάσκαλος αυτός εκτός από ανάγνωση, γραφή και μαθηματικά μάθαινε στα παιδιά και ιστορία.
Οι γονείς του έδιναν ένα μικρό φιλοδώρημα για τα μαθήματα που παρείχε στα παιδιά τους. Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι το 1874 όταν ιδρύθηκε επίσημα πια το σχολείο στο Ρεπανίδι.Στο σχολείο του Ρεπανιδίου το 1882 φοιτούσαν 45 μαθητές ενώ δάσκαλος του σχολείου ήταν ο Ίμβριος Κ.Παναγιωτίδης.
Σημαντικοί ευεργέτες του σχολείου του Ρεπανιδίου ήταν ο Γεώργιος Χατζή Αντωνίου καθώς κι οι απόδημοι Ρεπανιδιώτες της Αμερικής.
Οι Ρεπανιδιώτες της Αμερικής εκτός από το σχολείο, Σχολή Ρεπανιδίου, όπως το αποκαλούσαν  υπήρξαν πάντοτε κι οι χορηγοί των ανακαινίσεων του ιερού ναού της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα καθώς και της κατασκευής της κλίμακας που οδηγεί στο Αγίασμα.
Στο Ρεπανίδι υπηρέτησε ως δάσκαλος στο παλαιό σχολείο στα 1900-1904 ο Παπα-Αγγελής Μιχελής ο εξαίρετος δάσκαλος και λαογράφος της Λήμνου.
Το νέο εκπαιδευτήριο του Ρεπανιδίου ιδρύθηκε το 1932 και λειτούργησε αδιαλείπτως μέχρι τη δεκαετία 1990 οπότε και συγχωνεύτηκε με το δημοτικό σχολείο Κοντοπουλίου.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη