Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Κάστρο της Λήμνου στις αρχές του 20ου αιώνα





Το Κάστρο της Λήμνου όπως για χρόνια αποκαλούσαν την Μύρινα στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν το αστικό κέντρο του νησιού στο οποίο ο επισκέπτης θα έβρισκε το χάνι για να διαμείνει και εμπορικά καταστήματα προκειμένου να κάνει τις αναγκαίες προμήθειες. Ρούχα, τρόφιμα, εργαλεία.Στο Κάστρο λειτουργούσαν υποκαταστήματα Τραπεζών όπως το υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών με τόκο 3 τοις εκατό ετησίως.  Ενώ το πιο περιζήτητο καφέ ήταν το καφενείο η Ελευθερία και μετέπειτα Πανελλήνιον του Αθανασίου Πραβλή.Το εστιατόριο η Ομόνοια των Πανταζή και Νικολάου και το εστιατόριο Νέος Κόσμος των Ι.Καραμάνη και Θ.Πλαγερινού ετοίμαζαν εκλεκτά γεύματα ενώ στο κατάστημα του Ιωάννη Φεργαλιώτου ο επισκέπτης μπορούσε να προμηθευτεί ούζο, τσίπουρο, κονιάκ και λικέρ.Τα ίδια προϊόντα θα μπορούσε να προμηθευτεί και στην αποθήκη Γιοβαλάκη.Στο κατάστημα του Αργύρη Αργυρίου αλλά και στο κατάστημα του Ν.Φραγκούλη μπορούσε κανείς να προμηθευτεί υφάσματα και είδη πολυτελείας ενώ η μοδίστρα Ελένη Ζωγράφου είχε το ατελιέ της κι έραβε τις Λήμνιες έναντι της οικίας Καλογερά.Πολύ συχνά οι γυναίκες από τα χωριά κατέβαιναν το Κάστρο προκειμένου να ενημερωθούν για τη μόδα και να ραφτούν.

Στο Κάστρο  λειτουργούσε κι αλευρόμυλος του Ευάγγελου Χριστοφή με εκλεκτά άλευρα.Ο Χριστοφής άλεθε κάθε είδους δημητριακών καρπών.Η τιμή για του σίτου το άλεσμα ήταν 5 λεπτά η οκά.

Την ίδια περίοδο 1915 η Λήμνος φιλοξενεί τα συμμαχικά στρατεύματα.Επίκεντρο του νησιού γίνεται το λιμάνι του Μούδρου. Οι γεωργοί δυσανασχετούν για την έλλειψη βροχής που καθυστερεί τη σπορά. Στο Πορτιανού γίνεται κατασκευή αμαξωτών δρόμων και στην Παλαιόπολη, στην Ηφαιστεία Γάλλοι στρατιώτες εντόπισαν ακέφαλο άγαλμα το οποίο παρέδωσαν στον ενωμοτάρχη Φλεριανό στο Μούδρο.

Η περίοδος αυτή ήταν μια ξεχωριστή περίοδος έντονης κοινωνικής ζωής καθώς στη Λήμνο αναπτύχτηκε μια βάση υποστήριξης συμμαχικών στρατευμάτων και μπορεί η στρατιωτική βάση να ήταν το Μούδρο, η καρδιά όμως του κοινωνικού ιστού εξακολουθούσε να είναι το Κάστρο.

Ευαγγελία Λιάπη

ΜΑ, ΜSc Φιλόλογος

Σχόλια