Το έθιμο της «Αποσορτής» στη Νέα Υόρκη


Η Παλλημνιακή Αδελφότητα Αμερικής «Ήφαιστος»  είναι ένας από τους μακροβιότερους και πιο δραστήριους ελληνικούς συλλόγους που δραστηριοποιείται στην Νέα Υόρκη, εδώ κι εκατόν έξι χρόνια.
Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012, οι Λημνιοί της Νέας Υόρκης γιόρτασαν στο ιδιόκτητο «λημνιακό σπίτι» στην Αστόρια, τη γιορτή της «Αποσορτής».
Το πατροπαράδοτο  λημνιακό έθιμο τιμήθηκε για εντεκάτη συνεχή χρονιά από τους Λημνιούς της Νέας Υόρκης.
Αποσορτή ονομάζεται ένα μέρος του χοίρου, το μπροστινό από την  κοιλιά, το οποίο μετά την σφαγή οι γυναίκες το έπαιρναν και το βράδυ μαζευόταν παρέες και το τηγάνιζαν ή το μαγείρευαν με λάχανα.
Από την ονομασία του κρέατος αποσορτή ονομάστηκαν κι  οι συνάξεις, αποσορτές. « Εις την Λήμνον χορεύουν το βράδυ την αποσουρτή, βγάζουν το μπροστινό μέρος της κοιλιάς του χοίρου και το μαγειρεύουν με λάχανα, μαζεύονται συγγενικαί και φιλικαί οικογένειαι και διασκεδάζουν».(Γ.Μέγας,1943)
Στη Νέα Υόρκη σήμερα ζουν γύρω στις 450 λημνιακές οικογένειες.
Οι κυρίες και δεσποινίδες του γυναικείου συλλόγου «Μαρούλα» ετοίμασαν τα εδέσματα ενώ οι  Λημνιοί της Νέας Υόρκης έστησαν τις σούβλες και έψησαν τα γουρουνόπουλα.
Επόμενη συνάντηση του συλλόγου στο λημνιακό σπίτι της Αστόριας ορίστηκε η 29 Ιανουαρίου 2012 κατά την οποία ο σύλλογος θα κόψει τη βασιλόπιτα.
Ενώ η ετήσια χοροεσπερίδα του συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2012 στο «Terrace on the Park».
Φέτος θα τιμηθούν από το σύλλογο «Ήφαιστο» το ζεύγος Ιωάννη και Ελένης Ψαρρά, η οποία κατάγεται από τη Λήμνο καθώς κι η κ. Ζωή Κουτσουπάκη.
Στόχος του νέου προέδρου της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ήφαιστος» Δημήτρης Βεκιαρέλλη,[1] είναι «να φέρουμε σιγά σιγά μέσα στο σύλλογο και τους νέους» και κυρίως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για το σύλλογο[2]».
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


[1] Ο Δημήτριος Βεκιαρέλλης εκλέχτηκε πρόεδρος της παλλημνιακής αδελφότητας «Ήφαιστος» στις 9 Δεκεμβρίου 2011.
 [2] Δήλωσε ο νέος πρόεδρος Δημήτριος Βεκιαρέλλης στην  ειδησιογραφική εβδομαδιαία εφημερίδα «Greek News».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη