Τα έθιμα του Αγίου Μoδέστου

Αγαπημένος Άγιος του Λήμνιου κεχαγιά είναι ο Άγιος Μόδεστος, ο Άγιος των ζώων. Οι κεχαγιάδες(=βοσκοί) αγαπούσαν πολύ τον Άγιο  και συνήθιζαν να έχουν την εικόνα του Αγίου στο εικονοστάσι του σπιτιού τους.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πήγαιναν την εικόνα στο ναό και την άφηναν στο ιερό για να λειτουργηθεί για σαράντα ημέρες.Στη συνέχεια κι αφού η εικόνα είχε ευλογηθεί την ξανατοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού.
Ο Άγιος Μόδεστος είναι ο προστάτης των κοπαδιών κι οι κεχαγιάδες κάθε φορά που κάποιο ζώο αρρώσταινε ή είχε άσχημη γεννά προσεύχονταν στον Άγιο και τον παρακαλούσαν να το βοηθήσει το ζωντανό.
Ο Άγιος γιορτάζει στις 18 Δεκεμβρίου. Την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Μοδέστου οι γυναίκες των κεχαγιάδων φτιάχνουν κόλλυβα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία, στον Εσπερινό, για να τα διαβάσει ο Ιερέας. Εύχονται τη μέρα εκείνη ο ένας στον άλλο «να τα χαιρόμαστε».Τα διαβασμένα κόλλυβα τα δίνουν στα ζά(=ζώα) ανακατεμένα με τη τροφή τους για να τα προστατεύει και να τάχει γερά ο Άγιος Μόδεστος.
Πιστεύεται ότι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μοδέστου κατά τα μεσάνυχτα τα ζώα και ιδιαίτερα τα βόδια μιλούν μεταξύ τους αλλά  μόνο οι αλαφροίσκιωτοι ή οι έχοντες αγνή καρδία μπορούσαν να τα ακούσουν.
Σε δύσκολες στιγμές οι κεχαγιάδες της Λήμνου προσεύχονται στον άγιο Μόδεστο:«Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός μου, επάκουσον της δεήσεως μου, και απέλασον πάσαν θανατηφόρον ασθένεια και βλάβην από των βοών, ίππων, όνων, ημιόνων, προβάτων, αιγών, μελισσών και των λοιπόν ζώων.»
Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Μόδεστο υπάρχει στο Κατάλακκο της Λήμνου.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη