Ο Κορνός


Ο Κορνός είναι ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά του νησιού χάρη στην αμφιθεατρική του θέση. Το χωριό παλαιότερα ήταν πλαισιωμένο από ανεμόμυλους οι οποίοι επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν την αεροδυναμική της τοποθεσίας.
Έτσι, για την ιδιαίτερη ομορφιά του Κορνού επέλεγαν το χωριό ως τόπο κατοικίας τους πλούσιοι Λήμνιοι όπως ο Ιωάννης και ο Οδυσσέας Παντελίδης, ο Αντώνιος κι ο σερ Τζων Αντωνιάδης, ο Σαράντης Παπουτσίδης,ο Λάζαρος Πολιταρίδης, ο Γεώργιος Σαράντης κ.α. διακοσμώντας το χωριό με τα  επιβλητικά αρχοντικά τους από τα οποία ξεχώριζαν κυρίως αυτά των Αιγυπτιωτών.
Οι ίδιοι αγαπούσαν τόσο πολύ τον τόπο τους ώστε από νωρίς αναζήτησαν την ιστορική ταυτότητα του χωριού τους αλλά και ολοκλήρου της Λήμνου όπως έκανε ο ευπατρίδης Ιωάννης Παντελίδης δημοσιεύοντας στα τέλη του 19ου αιώνα την «Ιστορία της νήσου Λήμνου»
Το όνομα Κορνός αποτελεί αναγραμματισμό της λέξης Κουρνός (κρήνη, βρύση) καθώς το σημαντικότερο αξιοθέατο ήταν ο κεντρικός κρουνός του χωριού με τα ιαματικά και θεραπευτικά ύδατα.
Τα ύδατα της περιοχής από την αρχαιότητα ξεχώριζαν καθώς σε μικρή απόσταση υπάρχουν τα Θέρμα.
Ο παλαιότερος ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα, τον πρωτόκλιτο μαθητή του Κυρίου  ενώ στα 1892 χτίστηκε ο σημερινός μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Στην περιοχή του Κορνού λειτουργεί  βιοτεχνία ζαχαρωτών η οποία διαφημίζει τα λημνιακά γλυκά σε όλο τον κόσμο χάρη στην εξαίσια ποιότητα τους.
Ο Κορνός μολονότι ανήκει στα ορεινά χωριά του νησιού γοητεύει ιδιαίτερα τον επισκέπτη χάρη στην καλαισθησία του χωριού μέσα στο λημνιακό τοπίο.
Ευαγγελία Χ.Λιάπη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη