Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απολογισμός κι αξιολόγηση της εκδήλωσης των Καμινίων



Η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καμινιωτών Λήμνου «Η Πολιόχνη» τον Αύγουστο του 2019 αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους διοργανωτές  της εκδήλωσης. Αναζητώντας τις πολιτισμικές μας ρίζες, η Πολιόχνη αποτελεί τον ομφάλιο λώρο της ιστορίας όχι μόνο του χωριού μας, της Λήμνου και της Ελλάδας μα προπάντων της Ευρώπης.
Έτσι επιλέγει ως θεματική της εκδήλωσης η δεκαετία των ανασκαφών 1920-1930 κι η εκλαΐκευση της για το κοινό. Η ιδέα μας έγινε ένθερμα αποδεκτή από τον Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας και Διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Emauele Papi στον οποίο κι οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή. Τότε προτάθηκε η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στον υπέροχο αύλειο χώρο του Σπιτιού της Αποστολής, στο Βρόσκοπο.
Επιλέγει όμως κι ορθά το Σχολείο του χωριού να είναι ο χώρος της εκδήλωσης για να  τιμηθεί το χωριό και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Καμινιώτες να παραβρεθούν στην εκδήλωση.
Η επιλογή αυτή υπήρξε συγκινητική των προσπαθειών μας καθώς οι Καμινιώτες αγκάλιασαν με τόση θέρμη κι αγάπη την εκδήλωση που όπως ανάφερε κάποιος φίλος μας μόνο όσοι ήταν ανήμποροι δεν συμμετείχαν. Λίγο  πριν την έναρξη της εκδήλωσης η εικόνα των  ηλικιωμένων συγχωριανών μας με τα μπαστούνια και βαριά από το χρόνο βήματα να προσέρχονται στην εκδήλωση υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική .
Ο αύλειος  χώρος του Σχολείου ήταν ένας αδόκιμος χώρος, που κλήθηκε για πρώτη φορά να υποστηρίξει μια εκδήλωση. Υπήρξε εξαιρετικός. Η ακουστική του εξαιρετική, ενεργειακή, μαγική, υπέροχη.
Ήταν μια μέρα παράξενη, με δυνατό άνεμο και βαθμό επικινδυνότητάς, το 5. Το στήσιμο της εκδήλωσης πολύ δύσκολο καθώς ο αέρας δεν επέτρεπε ούτε την τοποθέτηση των καθισμάτων. Κάποια σπασμένα κεραμίδια από τη στέγη  του σχολείου απομακρύνθηκαν βιαστικά. Έπρεπε όμως η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί και τα μηχανήματα να είναι προστατευμένα. Έτσι ώστε ακόμα κι αν η κατάσταση χειροτέρευε, η εκδήλωση να μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Με στόχο την ασφάλεια αλλά και θέλοντας να υπερτονίσουμε την εγκατάλειψη επιλέχτηκε για το στήσιμο του σκηνικού  ο χώρος του παλαιού μαγειρείου και σημείο διανομής της Ούνρα(United Nations Relief and Rehabilitation Administration).
Ο δυνατός μεσημεριανός αέρας μας ανάγκασε να «μπουκώσουμε» το χώρο των παλαιών μαγειρείων καθώς έτσι θα ήταν προστατευμένα τόσο τα μηχανήματα (θα μπορούσε χωρίς δυσκολία να λειτουργήσει ο προτζέκτορας κ.α.) όσο και οι μουσαμάδες με τις φωτογραφίες.
Αρωγός της εκδήλωσης σε όλα τα στάδια από την φροντίδα για τον καθαρισμό του χώρου όσο και άλλων  λεπτομερειών που συχνά προέκυπταν, ο αντιδήμαρχος στη Δημοτική Ενότητα Μούδρου του Δήμου Λήμνου κ. Χαράλαμπος Μπούμπουρας στον οποίο οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.
Ένα μεγάλο  ευχαριστώ στους ξεχωριστούς καλεσμένους μας που μας τίμησαν όπως τον Έπαρχο Λήμνου Ευάγγελο Γιαρμαρούρο, τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, τον Ακαδημαϊκό Χρήστο Μπουλώτη με τη διακριτική παρουσία του, την Πρόεδρο του ΟΠΚΑ Δήμου Λήμνου Μαγδαληνή Τούφου, τον Πρόεδρο της ΑΜΚΕ Λήμνου Δημητρίου Σφενδύλη, τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων Λήμνου Στέλιο Μάντζαρη, τους υποψηφίους δημάρχους Ελεονώρα Γεώργα και  Κωνσταντίνο Μαδυτινό, τους δημοσιογράφους Γιάννη Σοφιανό, Διευθυντή της ηλεκτρονικής έκδοσης του Εθνικού Κήρυκα, του Ηλία Κότσαλη Ράδιο Άλφα και της πολυαγαπημένης μας συγχωριανής Μαρία Κατσάνου του Ράδιο Λήμνος που υποστήριξε ένθερμα την εκδήλωση μας αλλά προπάντων στους εξαιρετικούς μας φίλους[1] που δεν τους εμπόδισε η απόσταση των 37 χιλιόμετρων (74 στο σύνολο) στο να παραβρεθούν στην εκδήλωση.
Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ τους Ομογενείς από την Αμερική, τον Καναδά, την Γερμανία  και την Αυστραλία  που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Γιατί η καρδιά του ελληνισμού είναι δυστυχώς η ξενιτειά.
Ένα μεγάλο και ξεχωριστό ευχαριστώ στο κοινό της εκδήλωσης. Ένα ιδιαίτερα σεβαστικό κοινό, ήσυχο και διακριτικό που παρακολουθούσε με βαθιά  προσήλωση κι ευλάβεια την εκδήλωση. Μοναδικό, ξεχωριστό κι υπέροχο κοινό, που έμεινε εκεί μέχρι το τέλος μολονότι πάρα πολύς κόσμος ήταν όρθιος. Οι διοργανωτές είχαν ζητήσει από το Δήμο 120  καθίσματα θεωρώντας τα αρκετά για την εκδήλωση καθώς υπολόγιζαν σε καθαρά τοπικό χαρακτήρα. Λίγο πριν από την εκδήλωση εφοδιαστήκαμε από τον εστιάτορα και συγχωριανό μας Άγγελο Κωνστάντιο με άλλα 200 καθίσματα. Τα συνολικά 320 καθίσματα όμως αποδείχτηκαν πολύ λίγα καθώς ο κόσμος ξεπέρασε κατά πολύ τα 600 άτομα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παναγιώτη Κυριαζή για την πολύτιμη βοήθεια στο στήσιμο της μικροφωνικής.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στη Νίκη Μπουζιωτοπούλου που διοργάνωσε και υλοποίησε το μουσικό μας ρεπερτόριο με εξαιρετικό επαγγελματισμό .
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα εξαιρετικά και χαρισματικά παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις υπέροχες Κυρίες της Χορωδίας.
Ένα μεγάλο  ευχαριστώ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Π.Κουντουριώτης στην Πρόεδρο του Δέσποινα Κατσανέρη και ξεχωριστά στους υπέροχους  χορευτές.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γεώργιο Κωνσταντέλλη για την κοινωφελή προσφορά στο χωριό μέσω του ιδρύματος "Βασιλείου κ. Ευαγγελίας Κωνσταντέλλη" την ίδρυση Πολιτιστικού και Περιβαλλοντολογικού Κέντρου.
Τέλος ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση και ιδιαίτερα στην Ελευθερία Κωνστάντιου που είχε αναλάβει την παρουσίαση της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια αλλά και την κριτική σας.
Υπόχρεη για την αγάπη σας
 
Ευαγγελία Χ.Λιάπη


Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Καμινιωτών Λήμνου Η ΠΟΛΙΟΧΝΗ: Μαρία Πλατανιώτου , Ρινταρής Βασίλης, Ρινταρή Εύη, Καλογιάννη Βικτώρια, Καράμαλης Παναγιώτης, Ουρανία Κατακουζηνού, Ευαγγελία Λιάπη


Οι πρωτεργάτες της Εκδήλωσης μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας Σωτήρη Τσανταρλιώτη και τον ηλεκτρολόγο Νίκο Δελβερούδη

Το εξώφυλλο του ένθετου περιοδικού του Εθνικού Κήρυκα αφιερωμένο στην εκδήλωση μας


[1] Σίγουρα έχω λησμονήσει πολλούς ξεχωριστούς φίλους.

Σχόλια