Ο λημνίσκος του Bernoulli

 


Το άπειρο αποτέλεσε και αποτελεί την πιο μυστηριώδη έννοια των μαθηματικών κι η αναζήτηση του ανέρχεται στην Αρχαιότητα. Στα μαθηματικά υπάρχει  μια καμπύλη στην οποία οι μαθηματικοί συγκέντρωσαν το επιστημονικό ενδιαφέρον τους. Η καμπύλη αποκαλείται «λημνίσκος του Bernoulli» (lemniscate of Bernoulli) καθώς εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με τη καμπύλη έγινε στο έργο του Jacob Bernoulli, στα τέλη του 17ου αιώνα. Ως όρος της καμπύλης ο λημνίσκος εισήχθη από τον Βρετανό μαθηματικό John Wallis το 1655.

Η λέξη προέρχεται από το λατινικό lemniscatus που σημαίνει «κορδέλα της Λήμνου» ή «διακοσμημένος με κορδέλα της Λήμνου» ή «μαλλί». Ονομάστηκε λημνίσκος γιατί στους επιστήμονες θύμιζε έντονα το φιόγκο στον οποίο καταλήγει μια στενή μάλλινη κορδέλα με την οποία έστεφαν τους νικητές. «Λημνίσκο» φορούσαν οι μύστες αλλά και οι μυημένοι στα Καβείρια Μυστήρια. Ο λημνίσκος, η κόκκινη κορδέλα που φορούσαν οι  συμμετέχοντες στα Καβείρια είχε μαγική δύναμη και προστάτευε τον άνθρωπο που τη φορούσε από σοβαρό κίνδυνο.

Επομένως δεν είναι τυχαίο που ο λημνίσκος των μαθηματικών, το σύμβολο του Απείρου επιλέγει για να χαρακτηρίσει την ΜΕΤΑ εποχή επιδιώκοντας να αποκαλύψει στον άνθρωπο τα αιώνια μυστήρια της Ζωής και να τον στέψει νικητή της.

Ευαγγελία Λιάπη

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη