Στον αστερισμό του Νομίζω

 

Πριν από λίγο καιρό είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να προταθώ από την Πρόεδρο της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά και να είμαι ανάμεσα στους λογοτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν στο βιβλίο του γιατρού και συγγραφέα Διονύση Βαλλιανάτο, στον Αστερισμό του Νομίζω.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο γιατρός, κοινωνιολόγος και συγγραφέας Διονύσης Βαλλιανάτος έγραψε το πρώτο αόρατο βιβλίο στην Ελλάδα. Ένα βιβλίο, το οποίο μετά από την εισαγωγή του περιλαμβάνει λευκές σελίδες και τις οποίες ο αναγνώστης καλείται να συμπληρώσει με βάση τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Ένα βιβλίο καινοτόμο στην Ελλάδα και την Ευρώπη το οποίο φέρει τη σφραγίδα των εκδόσεων ΠΑΠΑΖΗΣΗ, ενός εκδοτικού οίκου o οποίος είναι συνδεδεμένος κυρίως με πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Η ιδέα του συγγραφέα να δημιουργήσει ένα αύλο, αόρατο βιβλίο στηρίζεται στο γεγονός ότι «τα γραφέντα παραμένουν στο μυαλό του αναγνώστη και συνεχώς ανανεώνονται με νέα δεδομένα τα οποία ο αναγνώστης προσλαμβάνει διαρκώς όσο ζει και αναπνέει».

Πρόκειται όπως πολύ καλά καταλάβατε για ένα βιβλίο αυτογνωσίας. Η πρώτη του έκδοση έγινε ανάρπαστη μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Στη δεύτερη έκδοση ζητήθηκε από τριανταπέντε λογοτέχνες (ανάμεσα τους κι εγώ) να καταθέσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Σε κάθε νέα έκδοση του θα προστίθενται και καινούργιοι συντάκτες.

Το δικό μου κείμενο φέρει τον τίτλο «Η σημασία του στερητικού Α» και αναφέρεται στον Ορατό και στον Αόρατο κόσμο.

Στις 17 Οκτωβρίου 2022 μέσα στη κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς με ανθρώπους των Γραμμάτων & Τεχνών, Επιστημόνων (οι περισσότεροι με σπουδές στην Ιταλία), Ηθοποιών, Τραγουδιστών (πόσο χάρηκα που είδα τη λατρεμένη Ελένη Ροδά) και Πολιτικών ανάμεσα τους ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Κατσαφάδος, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Ν. Μανωλάκος, Ι. Μελά, μέλη του Δημ. Συμβουλίου του Πειραιά, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Πειραιά Νανά Γλύκα Χαρβαλάκου, Δ. Καρύδης, ο Πολιτευτής κ. Γ. Βρεττάκος, οι κ.κ. Πρόεδροι: του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης & Νήσων Αιγαίου Α. Δασκαλάκη, του Συνδέσμου Γυναικών Πελοποννήσου και νήσων Ιονίου Μ. Καλογεράκου, του Ζήνωνα Α. Μπουλιέρη, μέλη του Δ.Σ. του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πειραιά, μέλη του Δ.Σ. Της Πολύμορφης Έκφρασης και Πολιτισμού, μελών της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά και τόσων πολλών φίλων και συναδέλφων έγινε η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό, στην οποία συμμετείχα ως ομιλήτρια. Η πρώτη είχε γίνει στον ΙΑΝΟ στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η υψιφώνος Δέσποινα Σκαρλάτου και η μεσοφώνος Ελένη Δάβου μας ταξίδεψαν, στο χώρο της Μουσικής δημιουργώντας μας την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμασταν στη Σκάλα του Μιλάνου. Στη συνέχεια μιλήσαμε  ο συγγραφέας κι εγώ. Η εκδήλωση υπήρξε ιδιαίτερα λαμπρή και φωτεινή για το χώρο του βιβλίου για το οποίο ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο.

Με εκτίμηση

Ευαγγελία Λιάπη


 


 






Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη