Νοέμβριος, ο μήνας των Αγγέλων


Παναγιά η Μεσοσπορίτισσα, Ελευσίνα

Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας στον οποίο υπάρχουν σύμφωνα με το ημερολόγιο σημαντικές εορτές. Τη 1η του μήνα εορτάζουν οι Άγιοι Ανάργυροι οι Μικρασιάτες, Κοσμάς και Δαμιανός κι ο Όσιος Δαβίδ. Στις 8 Νοεμβρίου εορτάζεται η γιορτή των Ταξιαρχών, κι έτσι ο Νοέμβριος  σε πολλά μέρη αποκαλείται και  Aϊ- Tαξιάρχης,  Aρχαγγελίτης και Αϊ Στράτηγος. Σύμφωνα με την  παράδοση το μήνα του Νοεμβρίου οι Άγγελοι επιλέγουν για να επισκεφτούν τους ανθρώπους και να τους συνδράμουν στα έργα τους για αυτό κι οι πιστοί τους τιμούν με ιδιαίτερο σεβασμό.

Στις 9 Νοεμβρίου εορτάζει ο θαυματουργός Άγιος Νεκτάριος.Ο Νοέμβριος αποκαλείται  κι Aγιομηνάς, από τη γιορτή του Aϊ Mηνά (11 Nοεμβρίου), Φιλιππιάτης, από τη γιορτή του Aϊ-Φίλιππα (14 Nοεμβρίου) και Αντριάς από τη γιορτή του Αγίου Αντρέα. Το μεσοδιάστημα από τη γιορτή του Aϊ-Φίλιππα μέχρι τα Χριστούγεννα ονομάζεται Σαρανταήμερο ή Σαραντάμερο και συνοδεύεται από σαρανταήμερη νηστεία.

Στις 21 Νοεμβρίου εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου κι αποτελεί ημερομηνία ορόσημο καθώς ο γεωργός μέχρι τότε θα πρέπει να έχει σπείρει τουλάχιστον τα μισά σιτηρά του. Γι’ αυτό και η γιορτή αποκαλείται  της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Αλλά κι ολόκληρος ο μήνας Νοέμβρης αποκαλείται Mεσοσπορίτης. 

Γενικότερα ο μήνας Νοέμβριος είναι ένας μήνας με έντονη τη θρησκευτική ενδοσκόπηση κι αξιολόγηση του χρόνου λίγο πριν αυτός αποχωρήσει.

Ευαγγελία Λιάπη

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη