Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Σταύρος Φράττης και η δανειστική βιβλιοθήκη των Καμινίων

 


Τα Καμίνια είναι ένα χωριό της Ανατολικής Λήμνου και βρίσκεται σε απόσταση τριάντα επτά χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού. Τα Καμίνια λοιπόν τα οποία παρά το γεγονός ότι στο δυναμικό τους υπάρχουν πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πανεπιστημιακοί αλλά και επιφανείς ομογενείς, οι οποίοι κατάγονται από εδώ και το αγαπούν ιδιαίτερα, για πολλά χρόνια παρουσίαζε μια εσωστρέφεια. Μια ιδιαίτερη εσωστρέφεια. Μεγάλο μέρος των κατοίκων μετοίκησαν σταδιακά προς την πρωτεύουσα του νησιού, την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βιοποριστούν. Όσοι παρέμειναν στο χωριό βλέποντας το χωριό να συρρικνώνεται άρχισαν να παρουσιάζουν έντονη εσωστρέφεια καθώς και οι αντιπρόσωποι τους στη τοπική αυτοδιοίκηση δεν διέθεταν παρά τη θέληση τους τα προσόντα αλλά και τη δυναμική προκειμένου να παρέχουν στο χωριό αυτό που του αξίζει. Τα Καμίνια δεν είναι ένα τυχαίο χωριό της Λήμνου. Τα Καμίνια είναι η συνέχεια της προϊστορικής Πολιόχνης κι ένας τόπος με συνεχή κατοίκηση αιώνων.

Σε αυτή την ιστορική στιγμή τα Καμίνια όμως είχαν την τύχη να δραστηριοποιηθεί ο Σταύρος Φράττης. Ένας Καμινιώτης Αθηναίος ο οποίος πεισματικά και με περίσσια αγάπη βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει θέλησε να αναδείξει το χωριό του και να το βγάλει από την εσωστρέφεια.

Τι έκανε λοιπόν; Αρχικά συγκέντρωσε τους νέους του χωριού και τους παρότρυνε να δραστηριοποιηθούν δημιουργώντας ένα τοπικό σύλλογο, τον ΜΕΑ Καμινίων. Ο ίδιος με προσωπικά του έξοδα προέβη στην έκδοση του ΚΗΡΥΚΑ ΤΩΝ ΚΑΜΙΝΙΩΝ της μοναδικής λημνιακής τοπικής εφημερίδας.

Ενίσχυσε τον εκλεγμένο τοπικό άρχοντα και σε συνεργασία με τους νέους καθάρισαν και φρόντισαν το χωριό. Ενώ δραστηριοποιήθηκαν με διάφορες εκδηλώσεις προβάλλοντας το χωριό ως προορισμό στη διασκέδαση.

Τέλος τη παλαιά στάση η οποία είχε στατικά προβλήματα οροφής αφού την επιδιόρθωσαν με μια νέα οροφή, με πρωτοβουλία του μετέτρεψαν την παλαιά στάση σε δανειστική βιβλιοθήκη. Αληθινό κόσμημα για το χωριό.

Το σημαντικότερο όμως όραμα του Φράττη είναι να ενώσει τους Καμινιώτες και να προβάλει από τον καθένα το καλύτερο κομμάτι του ως προς τη φιλοπατρία του. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλοι αγαπούν τον τόπο τους, κάποιοι όμως ότι κάνουν το κάνουν προκειμένου να προβληθούν οι ίδιοι. Ο Σταύρος Φράττης όμως ότι κάνει το κάνει με ταπεινότητα επειδή πραγματικά αγαπά το χωριό του και θέλει να συνεισφέρει στην αυτοβελτίωση του. Συχνά λέει: «κανείς δεν μας περισσεύει όλοι μαζί μπορούμε» και το πιστεύει βαθιά.

Η λειτουργία της τοπικής βιβλιοθήκης είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για το χωριό. Έπονται πολλά. Σε ευχαριστούμε πολύ, Σταύρο για τη φιλοτιμία και τη φιλοπατρία σου.

Με εκτίμηση

Ευαγγελία Λιάπη

Σχόλια