[1] Συχνά τη συναντάμε ως Μελητινή ή Μελετινή.
[2]Στη Ντέβνα της Βουλγαρίας.Την εποχή του Αντωνίνου η Μαρκαινούπολη ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας Μοισίας
[3] Ανεξήγητο θεωρείται το γεγονός ότι ο Ακάκιος ,ο οποίος ήταν από την Μακεδονία για να επιστρέψει στην πατρίδα του από τη Θράκη που βρισκόταν, επέλεξε ένα θαλάσσιο ταξίδι. Παράξενη σύμπτωση πρέπει να θεωρηθεί και ότι το λείψανο της Αγίας Ευφημίας, η οποία τιμάται την ίδια μέρα στις 16 Σεπτεμβρίου, προσώκειλε στην Λήμνο.
[4] Μηνολόγιον Βασιλείου Β’,φ.42 (11ος αι.)
[5] Στις 7 Νοεμβρίου, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Τριαντατριών Μαρτύρων «των εν Μελιτίνη».Τα ονόματα των Αγίων Αυτών Ματρύρων είναι: Ιέρων, Νίκανδρος, Ησύχιος, Βαράχος, Μαξιμιανός, Καλλίνικος, Ξαντικός Αθανάσιος, Θεόδωρος, Δουκίτιος, Ευγένιος, Θεόφιλος, Ουαλέριος, Θεόδοτος, Καλλίμαχος, Ιλάριος, Γιγάντιος, Λογγίνος, Θεμέλιος, Ευτύχιος, Διόδοτος, Καστρίκιος, Θεαγένης, Μάμας, Νίκων, Θεόδουλος, Βοστρύκιος Ουΐκτωρ, Δωρόθεος, Κλαυδιανός, Επιφάνιος, Ανίκητος και άλλος Ιέρων.
Καλησπέρα,θα ή8ελα να επισημάνω οτι υπάρχει εξωκλήσι στην Λήμνο της Αγίας Μελετινής ή Μελιτινής στην περιοχή πριν το αεροδρόμιο,μετά το Λιβαδοχώρι.Κάποια στιγμή έπεσε στην αντίληψη μου ένα χαρτι με τον βίο της Αγίας ο οποίος έλεγε όσα γράφετε και οτι το πλοιο εδεσε στον κολπο του Μούδρου και πιθανότατα στην τοπο8εσία του εξωκλησιού βρίσκονται τα λειψανα τους.Θα ήθελα να προσθέσω οτι η Αγία Μελετινή ειναι πολύ θαυματουργή και εχω ακουσει απο μια κοπέλα οτι την ειδε στον ύπνο της όσο ήταν στην εντατική και της είπε να έρθει στην Λήμνο και να αναζητήσει το εκκλησάκι.( στην τοπική διάλεκτο ειναι στ'ν Αγιά Μελτίνα).Επίσης 8α ή8ελα να προσθέσω οτι η Αγία Ευφημία στον Φακό τιμάται στις 11 Ιουλίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 11 Ιουλίου τιμάται το θαύμα της Αγίας Ευφημίας με τους Συνοδικούς Τόμους της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Ενώ στις 16/9 τιμάται το μαρτύριο της Αγίας Ευφημίας που συμπίπτει με την εορτή της Αγίας Μελιτινής.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το Άγιον Όρος ο Μακαριστός υμνωδός της ΜτΧΕ Γ. Μικραγιαννανίτης συνέταξε απολυτίκιο και κοντάκιο μόνο για την Αγία τα οποία και επισυνάπτω για όποιους θέλουν να τιμούν και εκκλησιαστικώς την Αγία
ΑπάντησηΔιαγραφήἈπολυτίκιον τῆς Ἁγίας Μάρτυρος Μελιτηνῆς
Γ. Μικραγιαννανίτου
Ἦχος α΄. Χορὸς ἀγγελικός.
Τὴν δόξαν τοῦ Χριστοῦ, ὑπὲρ μέλι γλυκάζον, σεμνὴ Μελιτηνή, ἐσαεὶ μελετῶσα, νομίμως ἠγώνισαι, καὶ καθεῖλες τὸν τύραννον· ὅθεν πρέσβευε, διὰ παντὸς Ἀθληφόρε, πάσης ῥύεσθαι, ἡμᾶς ἀνάγκης καὶ βλάβης, τοὺς σὲ μακαρίζοντας.
Κοντάκιον. Ἦχος δ΄. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἐν τοῖς ἄθλοις ἔνδοξε, ἐγκαρτερτεροῦσα, συνεργὸν ἐκέκτησο, Μελιτηνὴ τὸν Ἰησοῦν, πρὸς ὃν φαιδρῶς ἀνεκραύγαζες· Σύ μου Οἰκτίρμον, ἰσχὺς καὶ στερέωμα.
"Η αλήθεια είναι, πως η Αγία μάρτυς Μελιτινή, ποτέ δεν θέλησε, να μαθευτεί ο τάφος της, για αυτό και ποτέ δεν εντοπίστηκε..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μνήμη της εορτάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου, μαζί με την άλλη μεγάλη Αγία της ημέρας, την Αγία Ευφημία...
Σας ευχαριστούμε...
Αναδημοσιεύουμε με μια μικρή "προσθήκη"... https://amfoterodexios.blogspot.gr/2017/09/blog-post_30.html
Θα ήθελα να μάθω ποια είναι η διαφορά στην εορτή στις 16/9 Και στην εορτή 29/10 της Αγίας Μελιτινης???
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μνήμη της Αγίας Μελιτινής συμπίπτει με την μνήμη του μαρτυρίου της Αγίας Ευφημίας στις 16/9.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 11 Ιουλίου στον Κοντιά Λήμνου (περιοχή Φακός εκεί όπου βγήκε το λείψανό της Αγίας Ευφημίας και κτίστηκε το ομώνυμο εκκλησάκι )τιμάται η μνήμη του θαύματος της Αγίας Ευφημίας με τους Συνοδικούς Τόμους της Δ΄Οικουμενικής Συνόδου. Κάτι ήξεραν οι ντόπιοι που την θεωρούσαν μεγάλη Αγία και θεωρούσαν ευλογία την παρουσία του λειψάνου της στο νησί γι αυτό και ξεσηκώθηκαν όταν πληροφορήθηκε η Αυτοκράτειρα Ειρήνη πως βρίσκεται στη Λήμνο και ζήτησε να το πάρει πίσω και έστειλε μάλιστα επίσημη αυτοκρατορική αντιπροσωπεία να το παραλάβει. Έκτοτε βρίσκεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κωνσταντινουπόλεως.