Φανουρόπιτα


Σύμφωνα με την παράδοση η Φανουρόπιτα, η πίτα προσφοράς προς τον Άγιο Φανούριο, είναι μια πίτα νηστίσιμη που σκοπό έχει να βοηθήσει ο Άγιος τον πιστό και να του φανερώσει χαμένα αντικείμενα αλλά κυρίως να του φέρει τύχη καλή.Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να φτιαχτεί από επτά ή εννέα υλικά. Ο αριθμός επτά είναι ιερός και συμβολίζει τις μέρες της Δημιουργίας, τα Μυστήρια της εκκλησίας και τα Τάγματα των Αγγέλων ενώ ο αριθμός εννιά αντιστοιχεί στον αριθμό των γραμμάτων του ονόματος του Αγίου.Την ώρα που ο πιστός προετοιμάζει τη φανουρόπιτα πρέπει να έχει αναμμένο ένα κερί και να προσεύχεται με θέρμη λέγοντας:

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου Νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων σου των Αγίων. Αμήν».

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημα του Γουτού Γιουπατού σημειώνει: Εις τους καθ ημας χρόνους, όσοι επικαλούνται τον Άγιον Φανούριον, οφείλουν να λέγουν:«Θεός σχωρέσ την μητέρα του Αγίου Φανουρίου! Θεός σχωρέσ την».

Παρασκευή της Φανουρόπιτας

Υλικά

1.      1 ποτήρι ελαιόλαδο(όχι σπορέλαιο καθώς στο Θεό και τους Αγίους προσφέρουμε μόνο το έλαιο)

2.      1 ποτήρι ζάχαρη

3.      3 ποτήρια αλεύρι ή μια κόκκινη φαρίνα

4.      1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

5.      1κουταλάκι κανέλα

6.      ½ κουταλάκι γαρύφαλλο

7.      1 κουταλάκι baking powder

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε μια λεκάνη το λάδι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το χέρι ώσπου η ζάχαρη να λιώσει. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το Baking power και τα δουλεύουμε ανακατεύοντας τα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε τη Φαναρόπιτα.Το σπουδαιότερο συστατικό της Φανουρόπιτας είναι η αγάπη προς τον Άγιο κι η προσευχή. Η κάθε Φανουρόπιτα είναι διαφορετική όσες και οι νοικοκυρές που τις φτιάχνουν κι ας ακολουθούν την ίδια συνταγή.Η φανουρόπιτα δεν είναι μια απλή πίτα αλλά μια πίτα προσφοράς κι ευγνωμοσύνης του πιστού προς τον Άγιο Φανούριο και κατ’ επέκταση προς τον Κύριο.

Ευαγγελία Χ.Λιάπη

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη