Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2012

Μάρτης ή Μαρτιά

Ο Μάρτης [1] σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας [2] του έτους κι η αρχή του καλοκαιριού.Στη Λήμνο, τα παλαιότερα χρόνια πίστευαν πως «την Πρωτομαρτιά πέφτ’ απ’ τον ουρανό το κάρβ’νο στης γης, να ζεσταθή η γης, κι από τότες αρχινούν οι ζέστες(Γ.Μέγας). Γι’ αυτό κι…

Η Κυρά Σαρακοστή

Ένα από τα πιο παλιά κι όμορφα πανελλήνια έθιμα σχετίζεται με την κυρά Σαρακοστή. Η κυρά Σαρακοστή ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο τα παλαιότερα χρόνια έφτιαχναν οι πιστοί με σκοπό να υπολογίσουν το χρόνο που θα μεσολαβούσε από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Άγιο Πάσχα. Η …

Έθιμα της Καθαράς Δευτέρας στη Λήμνο

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής και ημέρα πνευματικού και σωματικού καθαρμού. Στη Λήμνο τα παλαιοτέρα χρόνια συνήθιζαν την Καθαρά Δευτέρα να ψήνουν τα αρμυροκούλουρα. Αυτά, ήταν κουλουράκια, τα οποία έφτιαχναν με κλεμμένο αλεύρι από τρία σπίτια. Τα σπίτια …

Το θυμάρι της Λήμνου

Το θυμάρι είναι ένας μικρός πολυετής θάμνος του γένους Thymus που αγαπά να φύεται στις γειτονιές της Μεσογείου. Το όνομα του συνδέεται με το ρήμα θύω που σημαίνει θυσιάζω. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα άνθη του για να θυμιάσουν και να εξαγνίσουν τους ναούς τους. Ενώ οι Ρωμαίοι…

Κίστος ή λαδανιά

Ένα από τα πιο όμορφα αρωματικά φυτά που συναντά κανείς στην εξοχή της Λήμνου είναι ο «κίστος» [1] . Πρόκειται για ένα μικρό αρωματικό θάμνο με ροδόχρωμα τσαλακωμένα άνθη, το οποίο αγαπούν ιδιαίτερα οι μέλισσες. Κάποτε στον Όλυμπο για χάρη του, έγινε μεγάλος καυγάς. Οι θεοί τσακώθηκαν με…

Το υπέρβαρο κι η Λήμνος

Πριν από λίγα χρόνια στο Μόναχο, επιστρέφοντας από ένα υπερατλαντικό ταξίδι και περιμένοντας την πτήση μου για Αθήνα καθόμουν στο καφέ του αεροδρομίου. Δίπλα μου καθόταν μια μεγάλη άγνωστη μου παρέα αποτελούμενη από Έλληνες. Η παρέα γελούσε δυνατά. Ένας 20χρονος νεαρός αφηγείται, π…

Έθιμα της Αποκριάς στη Λήμνο

Τριώδιο αποκαλείται η περίοδος του έτους που προηγείται του εορτασμού της Αναστάσεως. Η κινητή [1] περίοδος του Τριωδίου που ορίζεται από το πότε θα πέσει το Πάσχα, αρχίζει την Κυριακή του Τελώνη & Φαρισαίου και τελειώνει το Μέγα Σάββατο. Ονομάστηκε Τριώδιο από το λειτουργικό εκκ…

ΠΟΛΙΟΧΝΗ,η ιστορία της ανασκαφής

Το καλοκαίρι του 1885 οι αρχαιολόγοι Cousin και Durrabach  της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας ανακάλυψαν στην περιοχή Εσώκαστρο ή Σώκαστρο, στα Καμίνια,  στα ερείπια ενός παλαιού ναίσκου αφιερωμένου στον  Άγιο  Αλεξάνδρο, τη στήλη των Καμινίων. Την επόμενη χρονιά το 1886 η Γαλλ…